Skriftlig spørsmål fra Hege Bae Nyholt (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:308 (2024-2025)
Innlevert: 05.11.2024
Sendt: 05.11.2024
Besvart: 11.11.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Hege Bae Nyholt (R)

Spørsmål

Hege Bae Nyholt (R): Akter den norske regjeringen å protestere mot undergraving av demokratiet i de kurdiske områdene ved at lovlig valgte ordførere avsettes og erstattes av statsformyndere?

Begrunnelse

I mars 2024 ble det gjennomført lokalvalg i Tyrkia. Spørsmålsstiller deltok som internasjonal observatør i de kurdiske områdene, Mardin provinsen, invitert av DEM-partiet. Valget ble vunnet av de kurdiske partiene i området. Tyrkiske styresmakter har nå avsatt ordførerne i bydelen Eisenyurt i Istanbul, Mardin, Batman og Halfeti, og har innsatt sine egne representanter. Styresmaktene har anklaget dem for å ha bånd til PKK, noe partiene DEM og CHP har fordømt som et angrep på demokratiet. Dette er ikke første gangen tyrkiske styresmakter avsette og/eller fengsler demokratisk valgte representanter fra kurdiske partier.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Respekt for alle menneskers grunnleggende rettigheter ligger til grunn for Regjeringens internasjonale engasjement. Presset mot demokratiet og menneskerettighetene er større enn på svært lenge. Dette skjer også i Europa. Selv om de aller fleste landene på vårt kontinent er demokratier, opplever nesten halvparten av demokratiene i Europa en tilbakegang. Det er alvorlig, og noe både jeg og hele regjeringen er svært opptatt av.
I Hurdalsplattformen er vi tydelige på at vi vil arbeide mot innskrenking av folkestyret og menneskerettighetene og kjempe mot folkeretts- og menneskerettsbrudd uansett hvor de måtte finne sted, med særlig vekt på ytrings-, tros- og forsamlingsfrihet. Vi vil jobbe for å styrke demokratiets stilling i verden gjennom å støtte opp under uavhengige domstoler, frie medier, fagforeninger og øvrig sivilsamfunn.
Jeg har merket meg at flere ordførere fra ulike partier har blitt avsatt i Tyrkia. Dersom det viser seg at Tyrkia har satt seg utover forpliktelsene medlemslandene har i Europarådet, eller handlet i strid med OSSE-prinsippene, vil regjeringen vurdere hvordan saken kan tas opp, blant annet i Strasbourg eller Wien.
Regjeringen har igangsatt arbeidet med en Stortingsmelding om demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa. Meldingen vil i tillegg til samarbeidet mellom stater også se på rollen til parlamentarikere i Europarådet og OSSE, og sivilsamfunnets bidrag.