Skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:285 (2024-2025)
Innlevert: 03.11.2024
Sendt: 04.11.2024
Besvart: 11.11.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Hva mener statsråden skal til for at "situasjonen skulle tilsi det"?

Begrunnelse

Viser til svar på spørsmål 2950 der det fremkommer at:

"Dersom situasjonen skulle tilsi det, vil helseforetakene på kort varsel enten øke kapasiteten i egne helseforetak, utvide gjeldende avtaler med private leverandører eller inngå nye avtaler."

Det vises for øvrig til det stadig økende engasjementet mot nedleggelsen av Renåvangen, Frankmotunet og flere institusjoner som det nå er kjent at ikke får fornyet sine avtaler. Samtlige lokallag fra regjeringspartiene stiller seg nå bak et krav om at avtalen med Renåvangen forlenges, og i forbindelse med regjeringens fremleggelse av deres rus- og behandlingsreform har det kommet sterke reaksjoner på at rusbehandlingsinstitusjoner legges ned samtidig. Facebookgruppen 'stopp raseringen av rusfeltet' har i skrivende stund nærmere 11 000 medlemmer.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Mitt overordnede oppdrag til de regionale helseforetakene er å styrke psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), herunder å bygge opp basistjenester i alle helseforetak innen TSB samt holde ventetider nede og gjennomsnittlig kortere enn for annen sykehusbehandling.
Det er de regionale helseforetakene som har ansvaret for å sikre tilstrekkelig kapasitet slik at pasientenes rett til forsvarlig behandling sikres, og det er også helseforetakene som fatter enkeltbeslutninger om kapasitet ut ifra behov og tilgjengelige ressurser. Dette løses både gjennom tilbud i egne helseforetak og gjennom avtaler med ulike leverandører. Det betyr at dersom behovet skulle bli større enn tilgjengelig kapasitet, må helseforetakene enten øke kapasiteten i egne helseforetak, utvide gjeldende avtaler med private leverandører eller inngå nye avtaler.
I oppdragsdokumentet til de regionale helseforetakene fremgår prioriteringer og målsettinger for spesialisthelsetjenesten. I oppdragsdokumentet fremgår det blant annet et krav til de regionale helseforetakene om at veksten i ressursbruken både til psykisk helsevern og rusbehandling skal være høyere enn veksten i de generelle bevilgningene til sykehusene. I tillegg fremgår det at den polikliniske aktiviteten både innen psykisk helsevern og rusbehandling skal være høyere i 2024 sammenlignet med 2023. Disse to kravene er stilt for å følge opp det overordnede målet om at psykisk helsevern og TSB skal styrkes.
Mine krav til helseforetakene om kvalitet, ressursbruk og ventetider ligger fast, og så må helseforetakene løse sitt oppdrag innenfor sine rammer. Samtidig skal det aldri være tvil om at det er pasientenes individuelle behov som skal ligge til grunn for hjelpen som gis.
Det har nylig blitt kjent at Helse Sør-Øst RHF gjenåpner den pågående anskaffelsen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling etter klager på uklarheter i konkurransegrunnlaget. Både pasienter, pårørende og ansatte fortjener forutsigbarhet, og jeg har forståelse for at usikkerheten som anskaffelsesprosessen medfører er belastende. Helse Sør-Øst RHF opplyser at alle som i dag har avtale vil kunne drive videre i minst seks måneder etter nyttår. Det er en viktig avklaring.
Jeg vil understreke at pasientene skal få den hjelp og behandling de har behov for. Helse Sør-Øst RHF trenger noe tid før de avklarer rammene for den gjenåpnede konkurransen. Neste uke kommer jeg til å ha et møte med Helse Sør Øst RHF for å bli orientert om hva som ligger til grunn for arbeidet og for å bli orientert om hvordan Helse Sør Øst RHF stiller seg til den kritikken som har kommet i forbindelse med anskaffelsesprosessen.
Det har skjedd store endringer innen rusbehandling i løpet av de 12 årene som har gått siden forrige anskaffelse i Helse Sør Øst. Blant annet er tilbudene bygget ut i sykehusene, spesielt innen akutte, ambulante og polikliniske tjenester, samtidig som det har vært en betydelig økning av pasienter i LAR. Dette gjør rusbehandling mer tilgjengelig for pasientene og har over tid redusert behovet for døgnplasser.