Skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:273 (2024-2025)
Innlevert: 31.10.2024
Sendt: 01.11.2024
Besvart: 12.11.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Hva er bakgrunnen for at Arbeidstilsynet fraråder virksomheter å kjøpe lovlige tjenester som avlaster dem i prosessen med å administrere HMS-kort ordningen?

Begrunnelse

Virksomheter som mangler tid, personell eller kompetanse til å bestille og administrere HMS-kortordningen kan i dag benytte eksterne tjenester for å overholde HMS-kortregelverket, på samme måte som virksomheter eksempelvis kjøper regnskapstjenester. At virksomheter velger å utføre både lovpålagte og ikke-lovpålagte oppgaver via kjøp av tjenester er svært vanlig i norsk arbeidsliv. Ikke minst også i offentlig sektor. Til tross for dette har det fremkommet eksempler på at Arbeidstilsynet i sin kommunikasjon overfor disse virksomhetene advarer mot bruk av denne typen tjenester. Arbeidstilsynet skriver blant annet i en pressemelding fra november 2021 at:

«Mange aktørar tener gode pengar på å selje HMS-kort til norske verksemder. Arbeidstilsynet oppmodar verksemdene til å bestille HMS-kort direkte i den oppdaterte og enkle bestillingsløysinga vår. Da blir korta langt billigare enn om ein nyttar eksterne tilbydarar.»

Også i dag fremkommer det fra tilsynet sin side, når det bestilles HMS-kort i den digitale løsningen, en advarsel når en virksomhet delegerer tilgang til bestillerløsningen for en tjenesteleverandør. I dialog med Arbeidstilsynet via deres chat-tjenester, har en virksomhet fått tilsvarende advarsel om at leverandører kan ta betalt for jobben man kan gjøre selv. Det ble i et konkret eksempel også uttrykt fra tilsynet at dersom det er snakk om en regnskapsfører kan man se bort fra denne advarselen. Det kan stilles spørsmål ved hvorfor Arbeidstilsynet mener det er greit at en regnskapsfører påtar seg denne typen oppdrag, men ikke andre etablerte virksomheter som utelukkende arbeider med bistand til virksomheter som trenger HMS-kort. Det er også grunn til å stille spørsmål ved hvorfor et offentlig organ i sin kommunikasjon tilsynelatende advarer mot lovlige kjøp av tjenester og forskjellsbehandler aktører som tilbyr disse lovlige tjenestene. Det er kjent at tusenvis av virksomheter, alt fra statlige virksomheter, fylkeskommuner, kommuner, fagforeninger og private aktører innenfor alle selskapsformer kjøper tjenester fra bedrifter som tilbyr bistand med administrasjon av HMS-kort ordningen. Det er derimot ikke kjent at andre offentlige etater advarer mot kjøp av eksterne tjenester.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Etter HMS-kortregelverket har arbeidsgiver ansvaret for at egne ansatte i nærmere angitte bransjer har HMS-kort. Den digitale bestillingsløsningen for HMS-kort er innrettet slik at personer som i henhold til Enhetsregisteret har en formell rolle i virksomheten (for eksempel daglig leder eller regnskapsfører), kan logge seg inn på hmskort.no med elektronisk ID og bestille og administrere HMS-kort. Det er samtidig anledning til å delegere bestillings- og administrasjonstilgangen til andre. Virksomheter som har behov for HMS-kort kan derfor velge å benytte eksterne leverandører dersom de synes det er mest hensiktsmessig, og Arbeidstilsynet gir informasjon om denne muligheten på sine nettsider. Samtidig er etaten opptatt av at virksomhetene har god og dekkende informasjon når de tar dette valget.
Informasjonen på Arbeidstilsynets nettsider fra 2021, som stortingsrepresentanten viser til som grunnlag for sitt spørsmål, har blant annet sin bakgrunn i henvendelser til Arbeidstilsynet fra virksomheter som ikke har forstått at de bestiller HMS-kort gjennom en ekstern leverandør, men som har trodd at de har benyttet den offisielle bestillingsløsningen. Det er bra det finnes aktører som vil bidra til et bedre arbeidsmiljø og som finner nye løsninger for å utvikle dette arbeidet. I dag finnes det flere aktører på markedet som bistår virksomheter med HMS-kort og HMS-tjenester. Jeg gjør i den sammenheng for ordens skyld oppmerksom på at prisen for HMS-kort gjennom den offisielle bestillingsløsningen er betydelig lavere enn i «HMS-kortmarkedet». Arbeidstilsynets formål har således ikke vært å fraråde å benytte eksterne tjenester, men å gi arbeidsgiverne god informasjon, slik at de selv kan gjøre opplyste valg. I den offisielle bestillingsløsningen opplyser Arbeidstilsynet dessuten om at det å delegere tilgang i bestillingsløsningen innebærer en fullmakt til tjenesteleverandøren og innsyn i de ansattes personopplysninger, og minner om at arbeidsgiver fortsatt vil ha plikter og ansvar etter HMS-kortregelverket og personvernlovgivningen.