Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:243 (2024-2025)
Innlevert: 28.10.2024
Sendt: 29.10.2024
Besvart: 04.11.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Hvor mange har rett på full inntekt ved sykdom selv om sykelønnsordningen i Folketrygden blir svekket?

Begrunnelse

Slik jeg forstår det, har mange arbeidstakere rett til full inntekt under sykdom gjennom tariffavtaler, uavhengig av den lovfestede sykelønnen gjennom Folketrygden. Dersom sykelønnsordningen blir svekket, vil dermed gruppen ha rett på å bli kompensert av arbeidsgiver. Jeg ønsker informasjon om hvilke grupper og hvor mange dette gjelder.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Som det vises til i begrunnelsen for spørsmålet er det flere tariffavtaler som gir arbeidstaker rettigheter til lønn under sykdom som går utover folketrygdlovens ytelser. Bestemmelser i tariffavtaler som gir rett til full lønn under sykdom, kan innebære at det gis rett til inntektsdekning utover folketrygdlovens begrensning på 6 ganger folketrygdlovens grunnbeløp, og/eller at det gis rett til lønn under sykdom uavhengig av hvorvidt vilkårene i folketrygdloven er oppfylt. Både organiserte og uorganiserte arbeidstakere i de bedriftene som tariffavtalen er gjort gjeldende for, vil kunne kreve dekning av lønn under sykdom i samsvar med tariffavtalens bestemmelser.
Det er flere tariffavtaler i statlig og kommunal sektor, og enkelte i privat sektor som gir rett til lønn under sykdom. I tillegg er det flere virksomheter som gir rett til lønn under sykdom utover folketrygdlovens bestemmelser i avtaler på bedriftsnivå (særavtaler) og/eller individuelle avtaler med den enkelte arbeidstaker.
Det foreligger ikke statistikk som gir et svar på spørsmålet fra representanten. Som grunnlag for arbeidet i Sysselsettingsutvalget fase to (NOU 2021:2), ga Arbeids- og inkluderingsdepartementet Fafo i oppdrag å lage en oversikt over tariffavtalenes regulering av lønn under sykdom, jf. Fafo-notat 2019:1 «Tariffavtalenes regulering av lønn under sykdom». Notatet gir en oversikt over hvilke tariffavtaler som gir rett til lønn under sykdom og hvor mange arbeidstakere som er omfattet av den enkelte avtale. Det fremgår av notatet at det var om lag 649 500 ansatte i statlig og kommunalt tariffområde som var omfattet av avtaler som gir rett til dekning av lønn under sykdom utover folketrygdlovens bestemmelser. I privat sektor er det enkelte avtaler som gir rett til lønn under sykdom, og det er mer vanlig at denne rettigheten tidsbegrenses til de tre eller seks første månedene av fraværet. Ifølge notatet var om lag 358 950 ansatte omfattet av tariffavtaler som gir en slik rett, når man også inkluderte Spekteravtalene, hovedtariffavtalen for den norske kirke, forskeroverenskomsten og landsoverenskomsten for studentskipnader. Rapporten svarte ikke på hvor mange arbeidstakere som har en slik rett på virksomhetsnivå eller i individuell avtale.