Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til finansministeren

Dokument nr. 15:234 (2024-2025)
Innlevert: 27.10.2024
Sendt: 28.10.2024
Besvart: 31.10.2024 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Hvordan vil regjeringen sikre at Oljefondet ikke investerer i selskaper som bidrar til sosial uro, miljøskader og brudd på menneskerettigheter i sårbare regioner som Cauca i Colombia?

Begrunnelse

Oljefondet har nærmere syv prosent investering i selskapet Smurfit Kappa/Smurfit Westrock. Dette er et irsk selskap, og er en av verdens største papir-, papp- og emballasjeprodusenter og -leverandører. Selskapet opererer i over 40 land fordelt på 6 kontinenter. Et av disse landene er Colombia.
Det har kommet frem at Smurfit Kappa/Smurfit Westrock er involvert i alvorlige konflikter knyttet til jordbruk, miljøødeleggelser og brudd på menneskerettigheter i nettopp Colombia. Urfolksgrupper og bønder har protestert mot selskapet, og frykter ødeleggelsene det påfører deres leveområder.
Det er svært kritikkverdig at det norske Oljefondet er så dypt investert i et selskap som fordriver dem som lever i fred med naturen.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Målet med investeringene i Statens pensjonsfond utland (SPU) er å oppnå høyest mulig avkastning med en akseptabel risiko. Innenfor denne finansielle målsettingen skal fondet være en ansvarlig investor. Det er bred støtte i Stortinget til rammeverket for fondet, og om at fondet ikke er et politisk virkemiddel.
Det følger av dette rammeverket at det er en klar arbeidsdeling mellom Finansdepartementet, Norges Bank og Etikkrådet. Departementet fastsetter de overordnede rammene for forvaltningen, mens Norges Bank foretar investeringene og utøver fondets eierrettigheter uavhengig av departementet. Mandatet for SPU som er gitt til Norges Bank stiller krav om at hensyn til miljø, samfunn og selskapsstyring skal integreres i forvaltningen, og at Norges Bank skal fastsette prinsipper for ansvarlig forvaltningsvirksomhet som er i tråd med internasjonalt anerkjente standarder og prinsipper fra OECD og FN.
Etikkrådet overvåker fondets portefølje for grove normbrudd som måtte være i strid med retningslinjene for observasjon og utelukkelse av selskaper fra SPU. Etikkrådet avgir tilrådinger til Norges Banks hovedstyre, som tar beslutninger i slike saker. Retningslinjene har kriterier for produksjon av visse produkter og for selskapers atferd, som bygger på internasjonale konvensjoner og retningslinjer. De etiske retningslinjene ble grundig vurdert og behandlet i 2021 på bakgrunn av Etikkutvalgets utredning (NOU 2020: 7 Verdier og ansvar). Retningslinjene ble da også revidert på enkelte områder.
Fondet er en finansiell investor med etiske retningslinjer og ansvarlig forvaltning som viktige rammer. Det følger av arbeidsdelingen at departementet ikke foretar vurderinger av, eller tar initiativ til, utelukkelse av enkeltselskaper.