Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til utviklingsministeren

Dokument nr. 15:229 (2024-2025)
Innlevert: 25.10.2024
Sendt: 28.10.2024
Besvart: 31.10.2024 av utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Det frivillige kunst- og kultursektoren er avgjørende for Norges arbeid for bærekraftsmålene. UD har pekt på Norec som viktig for å sikre utveksling av samarbeid på dette feltet. I nåværende strategi for Norec er ikke sivilsamfunn, kunst- og kultursektoren nevnt en eneste gang.
Hvordan sikrer utviklingsministeren at kunst- og kulturorganisasjoner, og spesielt det frivillige kunst- og kulturlivet, har medvirkning i norsk utvekslingssamarbeid?

Begrunnelse

Kunst og kultursektoren globalt spiller en viktig rolle i arbeidet mot å nå FNs bærekraftsmål, og engasjerte og opplyste unge musikere og kunstutøvere vil være en uvurderlig ressurs i dette arbeidet.
I 2021 inviterte KUD og UD i felleskap til at man kunne komme med innspill til en ny internasjonal strategi for kulturpolitikken. Innspillsrunden hadde svarfrist våren 2021, siden den gang har det vært stille om en felles strategi for internasjonal kulturpolitikk.
Den dramatiske utviklingen globalt har de siste årene ledet til store omprioriteringer av ressurser i Norges arbeid for internasjonalt kultur- og utviklingssamarbeid.
Det norske organisasjonslivets muligheter for å utveksle kompetanse og idéer med sine allierte rundt om i verden er reelt sett mindre. Med nedbyggingen av støtteordninger som treffer feltet, har de offentlige aktørene som jobber innenfor feltet nå et reelt større ansvar for å jobbe tettere med sivilsamfunnsfeltet for å utløse alle gode krefter. Dette ansvaret må settes på agendaen.

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp)

Svar

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim: Kunst og kultur er viktige nerver i alle samfunn. Det kan også bidra til brobygging mellom mennesker. Norge støtter derfor mange samarbeidsprosjekter innen både kunst og kulturfeltet gjennom utviklingspolitikken. Noen av disse er også viktige for å støtte opp om demokrati og inkludering, stabilisering og fred og forsoning.
Strategien for ytringsfrihet i norsk utenriks- og utviklingspolitikk legger til grunn at kunstnerisk ytringsfrihet er viktig for den enkeltes mulighet til fritt å uttrykke sin identitet, sine verdier og ideer. I tråd med denne strategien bidrar regjeringen til å forsvare retten til å uttrykke meninger og ideer gjennom kunst og støtte samarbeid mellom internasjonale, regionale og lokale organisasjoner som jobber for kunstnerisk ytringsfrihet og kulturelle rettigheter.
Ansvaret for arbeidet med internasjonal utveksling er, som representanten viser til, delegert til Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec). Norec bidrar til resultatoppnåelse gjennom å gi unge mennesker internasjonal arbeidserfaring og kompetanse innen bærekraftig utvikling, støtte globale partnerskap og ved å dele kunnskapen sin med andre gjennom rollen som kompetansesenter for utveksling. Norec vurderer søknader de mottar ut fra tematiske og geografiske prioriteringer og tilgjengelige midler til utvekslingsprogrammet. Kulturfeltet inngår som et av mange temaområder. Norecs strategi framhever ingen sektorer særskilt, heller ikke sivilsamfunn, kunst og kultur, men det er flere organisasjoner innen den frivillige kultursektoren som inngår i Norecs nåværende portefølje.
I Utenriksdepartementets Prop. 1 S (2024-2025) bes Norec opprettholde en prosjektportefølje med variasjon i tema og aktører. For kommende år foreslås en økning på 20 mill. kroner (fra 133 mill. kr til 153 mill. kr). Dette gjenspeiler regjeringens sterke vektlegging av utvekslingssamarbeid som virkemiddel i norsk utviklingspolitikk og i arbeidet for å nå bærekraftsmålene. Med de gode resultatene allerede oppnådd legger regjeringen til grunn at partnere innen sivilsamfunn og kunst- og kultursektoren også vil inngå i Norecs prosjektportefølje i kommende år.