Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:208 (2024-2025)
Innlevert: 24.10.2024
Sendt: 24.10.2024
Besvart: 05.11.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Mener helse- og omsorgsministeren at det er klokt å kutte folketrygdrefusjonen til kiropraktorer, og hvilke konsekvenser antas et slikt kutt å ha?

Begrunnelse

Regjeringen har i forslag til statsbudsjett for 2025 foreslått kutt i folketrygdrefusjonen til kiropraktorer. Mange er bekymret for at det vil få alvorlige konsekvenser for enkeltpersoner med behov for behandling for muskel- og skjelettlidelser, og da særlig folk med lav inntekt og fysiske yrker og uten tilgang til privat helseforsikring, og for samfunnet som helhet som kan få økt sykefravær, lengre helsekøer, større belastning på fastleger, spesialisthelsetjenesten, fysioterapeuter og annet helsepersonell, og økte samfunnskostnader.
Ifølge kiropraktorer i Finnmark er det allerede i dag slik at mange kjører i flere timer for å komme til behandling, og de betaler allerede nesten hele summen selv. Flere sier de sparer for å ha råd til å komme til behandling og at det er helt avgjørende for at de skal kunne stå i jobb. I tillegg til behandling får hver enkelt pasient veiledning i hvordan de kan bedre sin helse på best mulig måte gjennom råd og trening tilpasset hver enkelt. For å komme til fysioterapeut med offentlig driftstilskudd i Alta oppgir flere av byens fysioterapeuter 6-12 måneders ventetid.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Å kutte i folketrygdens refusjonstakster til kiropraktorer er et tiltak for å skape rom for andre prioriterte satsinger.
Det er pasienter med behov for behandling for muskel- og skjelettplager som vil bli berørt av kuttet i refusjoner til kiropraktortjenester. Disse pasientene har også tilgang til annet helsepersonell som behandler sykdom og skade i muskel- og skjelettsystemet. Dette er for eksempel fysioterapeuter som yter en lovpålagt tjeneste og som finnes i alle kommuner. Pasientenes utgifter til fysioterapi er lagt inn i egenandelstaketordningen. Kommunene har ansvar for å tilpasse tjenestene etter innbyggernes behov og det er opp til den enkelte kommune å prioritere tilstrekkelig ressurser til sin fysioterapitjeneste.
I 2023 var det 397 000 pasienter som mottok behandling av kiropraktor og som det ble utbetalt refusjon for. Dagens refusjonsnivå for kiropraktorer innebærer en stønad på 107 kroner for første undersøkelse, deretter 46 kroner for videre behandlingstimer. Refusjonen fra folketrygden utgjør dermed en begrenset del av pasientens totale kostnader for kiropraktorbehandling.
Kiropraktorenes totaløkonomi må forventes i liten grad å være avhengig av de inntekter som kommer av folketrygdens refusjonsordning. Kiropraktorene har fri prisfastsettelse og prisen antas å avhenge av langt flere forhold enn trygderefusjon og nivået på denne. Det er derfor vanskelig å anslå hvordan en avvikling av refusjonene vil påvirke prissettingen av tjenestene.
En avvikling av refusjonsordningen for kiropraktorer vil ikke ha noen konsekvenser for retten til å henvise. Kiropraktorer vil, som i dag, kunne rekvirere bildediagnostikk og henvise til spesialisthelsetjenesten.
Videre er midler avsatt til etter- og videreutdanning for kiropraktorer foreslått videreført i 2025.
Avviklingen av refusjonsordningen vil kunne føre til at datagrunnlaget i Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR) for kiropraktorene forsvinner (KUHR-data). Datagrunnlaget vil imidlertid kunne opprettholdes gjennom de vedtatte rapporteringskravene fra privatfinansierte helse- og omsorgstjenester, men krever noen tilpasninger i registrene. Samtidig som rett til stønad til kiropraktorbehandling avvikles, vil også pasientenes rett til å få dekket utgifter til pasientreise potensielt kunne falle bort. Dette vil bli vurdert i arbeidet med de nødvendige lov- og forskriftsendringer som må til for å følge opp avviklingen. Å avvikle refusjonsordningen krever også mindre endringer i forvaltningen av ordningen i Helsedirektoratet og Helfo.
Å avvikle refusjonsordningen for kiropraktorer vil medføre lov- og forskriftsendring og krever mindre endringer i forvaltningen av ordningen i Helsedirektoratet og Helfo.