Skriftlig spørsmål fra Margret Hagerup (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:201 (2024-2025)
Innlevert: 24.10.2024
Sendt: 24.10.2024
Besvart: 01.11.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Margret Hagerup (H)

Spørsmål

Margret Hagerup (H): Akuttilbudet for unge med psykiske helseproblemer ved Jæren DPS avvikles, og de som trenger hjelp må nå få det fra Stavanger.
Deler statsråden bekymringen for at unge vil få dårligere omsorg nå som befolkningen på Jæren mister et viktig tilbud, og hvordan tror statsråden at en nedleggelse av Jæren DPS vil påvirke ventetidene for barn og unge i psykisk helsevern i regionen?

Begrunnelse

I Stavanger Aftenblad 23. oktober kan en lese at Helse Stavanger har sagt opp avtalen med Jæren DPS om å drive ambulant akutteam for unge mellom 13 og 18 år, og at ungdom på Jæren nå skal få hjelp av et team i Stavanger. Fra og med april 2025 er det slutt på tilbudet på Jæren. Oppsigelsen står i stor kontrast til styringsdokumentet til Helse Stavanger, der ett av målene er nettopp å styrke psykisk helsevern.
Daglig leder Nina Bolme Steinsholt sier til Aftenbladet at dette betyr at når avtalen utløper, må de slutte med det tilbudet de har hatt, og videre at konsekvensen er at ungdommene på Jæren må forholde seg til Stavanger, og at tilbudet på kvelder og i helger faller bort.
Akutteamet har vært et bra tilbud for ungdommer og familier på Jæren. Det er en lett tilgjengelig spesialisthelsetjeneste som innebærer rask helsehjelp og vurdering av ungdommenes videre behov.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Det er sykehusene som har ansvar for å innrette tilbudet i tråd med regjeringens målsetninger om å styrke psykisk helse, også når tjenestene omstilles og videreutvikles.
Når det gjelder det konkrete spørsmålet om akuttilbudet for barn og unge på Jæren, har jeg bedt Helse Vest RHF om en redegjørelse. Jeg har mottatt følgende svar fra Helse Vest RHF og Helse Stavanger HF:

«Klinikk psykisk helsevern barn, unge og rusavhengige, Helse Stavanger HF, Stavanger universitetssjukehus (SUS), har siden 2016 hatt en avtale med Jæren DPS om bidrag til drift av Jæren akutt-team. Dette tilbudet har bestått i at pasienter i aldersgruppen 13–18 år får samme tilgang til tjenestene som pasienter i aldersgruppen 18+ har ved Jæren DPS. Avtalen inneholder også forventninger til BUP om å være tilgjengelig på telefon i åpningstidene på hverdager kl. 08.00– 15.30. BUP vil, såfremt spesialist er tilgjengelig, tilby akuttvurderinger innen 24 timer, og Jæren akuttteam kan konsultere lege i for- og bakvakt ved SUS. Barn og unges tilsvarende behov i det øvrige opptaksområdet vårt, som strekker seg fra Hjelmeland til Sokndal, er ivaretatt av klinikkens akuttambulante ungdomstjeneste (AAUT). Barnepopulasjonen i kommunene Gjesdal, Hå, Time og Klepp består av 19 102 barn og unge av en total barnepopulasjon på 93 341 i SUS sitt opptaksområde (tall hentet fra BUP Fagrapport 2023). SUS har sagt opp avtalen med Jæren distriktspsykiatriske senter (DPS) om bidrag på 2,8 millioner kroner og en 50 % stilling for en spesialist i barne- og ungdomspsykiatri til drift av Jæren akutt-team. Dette dreier seg om en omprioritering av midler der frigjorte midler (økonomisk og personellmessig) i sin helhet skal brukes til å styrke regionens akuttambulante ungdomsteam (AAUT) med mål om å sikre likeverdige tjenester for utsatt ungdom i risiko, i tråd med oppdragsdokumentet. SUS mener det er hensiktsmessig å gjøre denne omprioriteringen for å sørge for at tilbudet til ungdom som har behov for akutt avklaring av sine psykiske helsebehov skal være likeverdig i hele opptaksområdet, uavhengig av hvilken kommune de bor i. Denne omprioriteringen vil ikke påvirke ventetidene i klinikk psykisk helsevern barn, unge og rusavhengige. AAUT er en akutt ambulant tjeneste i regi av spesialisthelsetjenesten der både ungdom, pårørende og samarbeidspartnere kan ta direkte kontakt i kriser, uten henvisning. Dette er et viktig lavterskeltilbud for ungdom med behov for akutte avklaringer, innleggelser og intensiv hjemme-oppfølging. AAUT utfører mye av arbeidet sitt ambulant, ofte sammen med familiene og/eller institusjonene som har den daglige omsorgen. De gjør også raske avklaringer og formidler hjelp til kommunale tilbud når det er hensiktsmessig. AAUT dekker i dag mesteparten av SUS sitt opptaksområde, men reiser nå gjennom området der Jæren akuttteam har hatt sitt tilbud, for å bistå ungdom, familier og kommuner lengre sør i fylket.
Tilbudet AAUT gir er etterspurt, og teamet har god kompetanse innen akutt problematikk, og får gode skussmål fra pasienter, pårørende og samarbeidspartnere. AAUT ved SUS løftes også fram både regionalt og nasjonalt som et vellykket eksempel på en organisering av ambulerende helseteam, i tråd med helseforetakenes oppdragsdokument i 2024.
Spesialisthelsetjenesten skal prioritere barn og unge med de alvorligste lidelsene, og de som lever med størst risiko. SUS arbeider for at helsetjenestene skal ha et sterkere samarbeid med barnevern og institusjoner om barn og unge som har rusatferd eller psykiske lidelser, eller er i fare for å utøve vold. Bufetat, region vest og SUS har over tid arbeidet systematisk for å styrke samarbeidet for at det skal være lav terskel for å bistå hverandre til det beste for pasienter som har komplekse tilstander. Ansatte i AAUT har dagturnus på alle hverdager. De har i tillegg en avtale om fleksibel arbeidstid, slik at henvendelser som kommer inn før kl. 15.00 kan arbeides med frem til kl. 20.00. På andre tidspunkter i døgnet, eller på helligdager, er vaktlaget i psykisk helsevern barn og unge beredskapen, sammen med barnevernsvakt, legevakt og personell på institusjoner. SUS sin klare erfaring er at totaliteten av dette tilbudet gir god ressursutnyttelse og forsvarlige tjenester av god kvalitet for denne sårbare pasientgruppen gjennom hele døgnet».

Helse Vest RHF skriver altså at de «…vurderer at Helse Stavanger har gjort nødvendige og gode vurderinger for å sørge for at hele barne- og ungdomspopulasjonen i opptaksområdet får lik tilgang til helsehjelp selv om tilbudet blir organisert på en annen måte».