Skriftlig spørsmål fra Liv Kari Eskeland (H) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:187 (2024-2025)
Innlevert: 23.10.2024
Sendt: 23.10.2024
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart: 29.10.2024 av klima- og miljøminister Tore Onshuus Sandvik

Liv Kari Eskeland (H)

Spørsmål

Liv Kari Eskeland (H): Korleis vil statsråden bidra inn mot kommunal sektor, slik at dei i større grad kan nå målet om gjenvinning av 55 % av kommunalt avfall innan 2025?

Begrunnelse

I en ny rapport om EØS EFTA-statenes oppfyllelse av gjenvinningskravene i felleseuropeisk avfallsregelverk, finner ESA at Norge ikke ligger an til å nå målet om gjenvinning av 55 % av såkalt «kommunalt avfall» innen 2025. Norge er i rute til å nå målet om gjenvinning av 65 % av det totale emballasjeavfallet innen 2025, men ligger ikke an til å nå det materialspesifikke kravet om gjenvinning av 50 % av plastemballasjen. Mangler ved innsamlings- og sorteringssystemene for plast og tekstiler pekes på som en hovedårsak til at Norge ikke ligger an til å nå kravet for kommunalt avfall og det materialspesifikke kravet for plastemballasje. Norge kommer godt ut når det gjelder bruk av avfallsdeponier. Også Island og Liechtenstein står i fare for å ikke nå enkelte av kravene i regelverket.

Tore Onshuus Sandvik (A)

Svar

Tore Onshuus Sandvik: Å øke materialgjenvinningen av husholdningsavfall og husholdningslignende næringsavfall (samlebetegnelsen municipal waste i EU) er viktig for å øke tilgangen på sekundære råvarer, som del av omstillingen til en mer sirkulær økonomi. Arbeidet med dette er høyt prioritert av regjeringen.
I 2021 leverte Miljødirektoratet på oppdrag fra KLD en omfattende analyse av tiltak som kan bidra til å nå de bindende målene for forberedelse til ombruk og materialgjenvinning i EUs rammedirektiv om avfall, for 2025, 2030 og 2035. I oppfølgingen har Miljødirektoratet utredet virkemidler som kan utløse effektive tiltak, og flere er innført eller vedtatt innført.
1. januar 2023 trådte nye krav om utsortering (kildesortering) og materialgjenvinning av plastavfall og matavfall fra husholdningsavfall og husholdningslignende næringsavfall i kraft. Videre vedtok regjeringen tidligere i år ytterligere krav til utsortering, separat innsamling og materialgjenvinning av flere andre avfallstyper. Kravene vil gjelde for papp- og papiravfall og tekstilavfall fra 1. januar 2025, og for glass- og metallavfall fra 1. juli 2025.
ESA har gjennomgått Norges måloppnåelse i en «early warning report», som er en rapport som skal varsle om landet ikke ligger an til å nå materialgjenvinningsmålene. Formålet er å tidlig identifisere utfordringer og bidra til at landene klarer å nå disse målene. Arbeidet er basert på Norges rapporterte materialgjenvinningstall for 2022, det vil si før de nevnte virkemidlene ble innført. Jeg forventer at forskriftskravene vil øke materialgjenvinningsgraden i årene fremover. Det er imidlertid klart at vi må innføre flere virkemidler om vi skal nå EU-målene.
Miljømyndighetene fortsetter vårt arbeid med å vurdere tiltak og virkemidler som kan øke materialgjenvinningen. I løpet av 2025 skal Miljødirektoratet legge fram en ny, oppdatert avfallsplan med program for avfallsforebygging som vil gjelde fra 2026 til 2031. Planen vil inkludere en oppdatert status for avfallsmengder og avfallshåndtering mm. i Norge. Denne kunnskapen er verdifull når vi nå skal øke innsatsen for mer sirkulær avfallshåndtering i årene fremover.