Skriftlig spørsmål fra Alf Erik Bergstøl Andersen (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:171 (2024-2025)
Innlevert: 22.10.2024
Sendt: 22.10.2024
Besvart: 28.10.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Alf Erik Bergstøl Andersen (FrP)

Spørsmål

Alf Erik Bergstøl Andersen (FrP): Er statsråden fornøyd med at det tar 6 uker å behandle en sykepengesøknad, eller vil statsråden sette inn ekstra ressurser for å redusere behandlingstiden på sykepenger?

Begrunnelse

Vi lever i en tid der mange av våre innbyggere sliter økonomisk. Samtidig så bruker NAV 6 uker på å behandle sykepengesøknader. Dette gjør at allerede mennesker i sårbare sitasjoner opplever en ekstra belastning, og må i mange tilfeller søke økonomisk sosialhjelp.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: I representantens spørsmål henvises det til den samme saksbehandlingstiden for sykepenger som oppgis på nav.no.
Saksbehandlingstiden som er oppgitt på nav.no er basert på den tiden etaten forventer at det tar å behandle en sak manuelt i nærmeste fremtid. Det er ikke det samme som at alle søknader blir behandlet innen dette tidspunktet. Mange får også svar på søknaden samme dag som de søker, når saksbehandlingen kan gjøres helautomatisk.
Det vil være noen saker som tar lengre tid, blant annet hvis Arbeids- og velferdsetaten må vente på opplysninger fra andre parter eller søkeren selv. I saker hvor alle nødvendige opplysninger foreligger, vil det ta kortere tid. For eksempel kan et forsinket inntektsskjema føre til at sykepengene blir forsinket. Etaten må som hovedregel ha inntektsskjema før det kan vurderes utbetaling av sykepenger. For søknader som blir innvilget, etterbetaler etaten for den perioden sykepengene har blitt forsinket, så lenge etaten har mottatt søknadene til rett tid. Når en ytelse er innvilget, vil utbetalingen som regel komme ganske raskt.
Jeg anerkjenner at det er mange som venter for lenge på svar på søknadene sine. Det er flere årsaker til dagens saksbehandlingstid. Blant annet har sykefraværet i Norge økt de siste årene. Det legemeldte sykefraværet i årene 2019 til 2023 økte fra 4,8 prosent til 5,6 prosent, som tilsvarer en vekst på 17 prosent. Sykepenger utgjør omtrent dobbelt så mange søknader som alle de andre fagområdene i de statlige delene av Arbeids- og velferdsetaten til sammen. En slik økning er derfor krevende å håndtere for etaten.
Det er gjort flere tiltak i Arbeids- og velferdsetaten for å møte utfordringen med lange saksbehandlingstider. Det er flere ansatte som jobber med sykepenger i andre halvår 2024 enn i første halvår. Etaten bruker videre overtid for å behandle flere saker. Søkere som er i en særlig vanskelig situasjon og de som har ventet lengst, blir prioritert i etatens saksbehandling.
Arbeids- og velferdsdirektoratet har informert meg om at det per nå er vanskelig å si noe om når saksbehandlingstidene blir vesentlig kortere på sykepengeområdet. Samtidig ønsker jeg å trekke frem en positiv utvikling. Det nye fagsystemet for sykepenger (P3) har bidratt positivt ved at en stadig større andel av søknadene behandles automatisk. Saker som behandles automatisk får utbetalt penger i løpet av få dager. Arbeids- og velferdsetaten jobber videre med utviklingen av dette systemet slik at flere saker blir behandlet automatisk og effektivt i den nye løsningen.
Jeg viser for øvrig til at regjeringen i budsjettforslaget for 2025 foreslår en varig styrking av rammen til Arbeids- og velferdsetaten med 100 mill. kroner for å møte utfordringen med lange saksbehandlingstider og bedre kvaliteten i saksbehandlingen.