Skriftlig spørsmål fra Sandra Bruflot (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:170 (2024-2025)
Innlevert: 21.10.2024
Sendt: 22.10.2024
Besvart: 29.10.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Sandra Bruflot (H)

Spørsmål

Sandra Bruflot (H): Har organisasjoner som får avslag på tilskudd fra Helsedirektoratet reell klageadgang, og forstår statsråden at det kan virke som en skinnprosess all den tid midlene er delt ut innen klagene vurderes?

Begrunnelse

«Idrettssjansen» har søkt om tilskudd fra Helsedirektoratet – Oppfølgingstilbud til personer med rusmiddelproblemer, psykiske helseproblemer og/eller erfaring fra salg og bytte av seksuelle handlinger. 03.09 fikk "Idrettssjansen" avslag på søknaden om tilskudd. Klagefristen var tre uker etter at brevet er mottatt. På tilskudd.no opplyses det at av 41 000 000 i tilgjengelige midler er 40 500 000 tildelt. Det er omsøkt 107 297 315 kroner, og av 38 søkere har 7 mottakere fått midler. Det er med andre ord 500 000 igjen i tilskuddspotten, men flere titalls søkere som har klageadgang på avslått søknad.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Alle klager på tilskuddsordninger hvor det er klageadgang vil bli vurdert på nytt. Det er Helsedirektoratet som forvalter av tilskuddsordningene som innvilger og avslår søknader om tilskudd. Ved klage på vedtak vil Helsedirektoratet behandle saken på nytt. Dersom vedtaket opprettholdes videresendes klagen til departementet for endelig vurdering.
Helsedirektoratet holder tilbake en andel av tilskuddsordningens bevilgning til klagesaksbehandlinger, for å sikre at det finnes en mulighet for å gjøre om på vedtak ved saksbehandlingsfeil. Hvor stor denne andelen skal være, vurderes skjønnsmessig og for hver enkelt ordning. I det konkrete tilfellet med Oppfølgingstilbud-ordningen som representant Bruflot viser til, var Helsedirektoratets vurdering at 550 000 kroner var tilstrekkelig. Tilskuddsordningen ble opprettet etter Stortingets vedtak om RNB, med søknadsfrist 12. august. Vedtak ble fattet 6. september.
Helsedirektoratets begrunnelse for å holde tilbake denne andel av potten i 2024, var i hovedsak den sene søknadsfristen. Dersom Helsedirektoratet skulle holdt igjen en større andel av tilskuddsmidlene til eventuelle klager, ville midlene i ytterste konsekvens kunne blitt tilbakeført. Prosessen med klagebehandling etter forvaltningslovens regler om klagefrister og muligheter for utdyping av klager tar tid. Helsedirektoratets vurdering var derfor å holde igjen et begrenset beløp på denne ordningen, for å sikre at så stor del som mulig av bevilgningen ble utbetalt til gode prosjekter i 2024.
Dersom Helsedirektoratet eller departementet finner at det har forekommet saksbehandlings-feil i forbindelse med klager, vurderes søknader på nytt. Hvor mye midler som gjenstår på tilskuddsordningen, skal i prinsippet ikke ha betydning for klager. Ved slike tilfeller er det direktoratet og departementets ansvar å løse situasjonen.