Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:2772 (2022-2023)
Innlevert: 02.08.2023
Sendt: 03.08.2023
Besvart: 09.08.2023 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): Hva tenker statsråden om det svenske regelverket som tillater ungdom å kjøre A-traktor, og vil statsråden vurdere om det er en mulighet som vil stryke trafikksikkerheten for ungdom som ferdes på veiene også i Norge?

Begrunnelse

16-åringer i Norge kan kjøre mopedbil som er maks 425 kilo. Per dags dato kreves det ikke kjøreprøve for å få førerkort til mopedbil, kun 14 timers kjøreopplæring og en teoriprøve. Disse bilene er små, og kjører med lavere hastighet enn vanlige biler. Den siste tiden har det vært alvorlige ulykker som involverer blant annet mopedbiler og ATV. I Sverige kan man fra 15-årsalder kjøre A-traktor, på folkemunne kalt EPA-traktor. Dette er vanlige biler med en rød trekant bak, der det kun er mulig og lovlig med en passasjer, og hastigheter på 30 kilometer i timen. Forslagsstiller understreker at vi ikke har noen ungdom å miste i trafikken og at vi har en nullvisjon for hardt skadde og drepte. Tormod Normark Schau og Håkon Rosendahl i Statens vegvesen forteller avisa Innherred 24. juli at det ikke er mulighet for 16-åringer å plombere ned en vanlig bil for å kjøre. Ikke med det nåværende lovverket. Det har heller ikke blitt vurdert.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: A-traktorer, såkalte EPA-traktorer, er ombygde biler opprinnelig beregnet på å taue kjøretøy eller arbeidsutstyr, men som i dag hovedsakelig brukes som transportmiddel av ungdom. Slike traktorer, som har maksimal konstruktiv hastighet på 30 km/t og høyst kan transportere to personer (inkludert føreren), finnes bare i Sverige. De er ikke omfattet av harmoniserte kjøretøygrupper og tekniske bestemmelser (og dermed heller ikke av EØS-avtalen), men bygger på et regelverk som Sverige har hatt fra gammelt av.
Det skal i utgangspunktet være tryggere å sitte i en ordinær bil (herunder bil ombygd til A-traktor) enn i en mopedbil når uhellet først er ute. Andre forhold tilsier likevel at A-traktorer ikke nødvendigvis vil innebære en styrking av trafikksikkerheten.
Det at motorvogner som ser like ut (eksempelvis en ordinær bil og en A-traktor), har svært ulik hastighet, utgjør en trafikksikkerhetsrisiko. Blir det åpnet for A-traktorer i Norge, vil antall motorvogner på norske veier som kjører betydelig under normal fart øke. Til tross for at kjøretøyene merkes med varseltrekant, vil dette i mange tilfeller være vanskelig å oppdage i god tid. Dette er ofte også en merking som kun er synlig for det kjøretøyet som ligger nærmest.
I Sverige hevdes det at dette gir betydelige utfordringer. På veier der det er vanskelig å foreta forbikjøringer, kan A-traktorene føre til køer og skape trafikkavviklingsutfordringer for både privatbilister og yrkestrafikk. Det skjer også at andre trafikanter gjør uheldige eller direkte farlige forbikjøringer av A-traktorer. En annen utfordring er at fartssperren fjernes slik at A-traktoren kan kjøres i samme hastighet som en ordinær bil, uten at føreren har opplæringen som kreves for å føre et slikt kjøretøy.
Antallet A-traktorer har økt kraftig i Sverige de siste årene. Antall ulykker der A-traktorer er involvert har også økt kraftig i samme periode. I 2021 var A- traktorer involvert i 368 ulykker.
Trafikverkets årlige trafikksikkerhetsanalyse gjeldende for 2022 viser at det ved utgangen av 2022 fantes 35 000 registrerte A-traktorer i trafikk i Sverige. Tilsvarende tall ved utgangen av 2019 var 13 000. Dette er nesten en tredobling sammenlignet med gjennomsnittet i årene 2016-2019. I 2022 omkom fire personer i A-traktor i Sverige.
I og med at den store utbredelsen av A-traktorer i Sverige er et relativt nytt fenomen, er det vanskelig å vite hvor representativt dødstallene for 2022 er. Trafikverket er likevel bekymret for utviklingen.
Det har flere ganger, med trafikksikkerhet som begrunnelse, vært foreslått å ta bort eller be-grense ordningen med A-traktorer for personer under 18 år, eller ta bort denne tekniske kjøretøyklassen. Senest i oktober 2021 fikk Transportstyrelsen i oppdrag å utrede regelverket for A-traktorer. I en rapport avgitt 1. november 2022, ble det bl.a. foreslått innført flere krav knyttet til bruk av slike kjøretøy.
Med dette som bakgrunn kan jeg ikke se at det å åpne for kjøring med A-traktor eller tilsvarende i Norge, vil styrke trafikksikkerheten for norsk ungdom.