Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:2750 (2024-2025)
Innlevert: 30.06.2025
Sendt: 01.07.2025
Besvart: 04.07.2025 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Sjunkhatten folkehøgskole er planlagt som den første barrierefrie og reelt universelt utformede folkehøyskolen i Norge. Det er et nasjonalt behov for inkludering av unge i utenforskap, med universell tilrettelegging. For å realisere selve bygget trengs et tilskudd fra Staten på 30 millioner kroner i tre år, totalt 90 millioner kroner. Prosjektet er klart for realisering i tråd med nasjonale standarder og krav. Hva vil og kan utdanningsministeren gjøre for å få på plass en finansiering av denne folkehøgskolen?

Begrunnelse

Sjunkhatten folkehøgskolens linjetilbud vil holde like høyt nivå som ordinære folkehøgskoletilbud, og vil gi disse elevene en folkehøgskolehverdag sammen og på lik linje med funksjonsfriske elever. Av totalt 83 folkehøyskoler er kun 2 i Nordland.
Nordland har en stor utfordring med ungdom i utenforskap, og fylkeskommunens involvering i prosjektet har vært en del av satsingen for å få til en endring basert på strategien Divna. Aktan. Alle. Sammen. Ung inkludering - Nordland fylkeskommune. En av målgruppene er ungdom med funksjonsnedsettelser. Utenforskap har en høy pris, både for individet og samfunnet. Hver ungdom som havner på uføretrygd, koster samfunnet i snitt 15 millioner kroner gjennom livsløpet. Sjunkhatten folkehøgskole er et konkret tiltak, for å redusere utenforskap, spesielt for unge og skape en bro over til utdanning og arbeidsliv. Derfor er det viktig å komme i gang med byggingen av skolen, og utdanningsministeren må gjerne samarbeide med arbeids- og inkluderingsministeren for å få dette til.
Både Fauske kommune, Nordland fylkeskommune og Salten Regionråd har støttet prosjektet siden starten i 2012, og har gått inn med betydelige midler for å utvikle konseptet og anbudsdokumenter for entreprise. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sa i 2021 til prosjekteier Fauske kommune at staten skal delta i å realisere folkehøgskolen om det blir et spleiselag mellom stat, fylke og kommune. Fauske kommunestyre har derfor vedtatt å yte 45 millioner kroner dersom stat og fylke tar sine andeler av grunnfinansieringen. Det er utformet intensjonsavtaler om samarbeid med blant andre Nord Universitet, Nordområdesenteret, Arran Lulesamisk senter, Sametinget, Valnesfjord Helsesportssenter, NAV Nordland, Lions Club Fauske.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: : Regjeringen mener at folkehøgskoler er en viktig del av mangfoldet i utdanningstilbudet. Sjunkhatten folkehøgskole er et spennende prosjekt som har et stort politisk engasjement.

Tilskuddet til folkehøgskoler er rammestyrt. Godkjenning av nye skoler krever derfor friske midler, noe som må behandles i forbindelse med de årlige statsbudsjettetene. Det er også verdt å nevne at behandlingen av søknader om nye folkehøgskoler har vært stilt i bero i forbindelse med arbeidet med oppfølging av NOU 2022:16 «En folkehøgskole for alle – Vilkår for økt kvalitet og mangfold i folkehøgskolene».

Tilskuddsmodellen er fastsatt i folkehøgskoleloven, og består av tre komponenter: et regelstyrt elevtilskudd, et husleietilskudd og et basistilskudd. Stortinget har imidlertid ved flere anledninger bevilget oppstartstilskudd til nye skoleprosjekter. Sjunkhatten folkehøgskole fikk oppstartstilskudd over en treårsperiode frem til og med 2021, som eneste folkehøgskole som har fått oppstartstilskudd i mer enn ett år. Bakgrunnen for at det ble gitt oppstartstilskudd i flere år var at aktørene bak Sjunkhatten folkehøgskole skulle få mulighet til å arbeide fram en finansieringsmodell som lot seg håndtere innenfor gjeldende tilskuddsordning. I søknader har prosjektet søkt om midler til investering i bygningsmasse. Kunnskapsdepartementet har imidlertid ingen ordning for investeringstilskudd til folkehøgskoler, og har derfor lagt til grunn at skolen må håndtere kapitalutgiftene innenfor dagens tilskuddsmodell, på samme måte som andre folkehøgskoler.