Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Syns ministeren det er riktig av Sykehuset i Telemark å presse Tinn kommune inn i et samarbeid som de folkevalgte ikke ønsker, og vil ministeren sørge for at Sykehuset i Telemark faktisk gir fødende i Tinn et langt bedre tilbud enn det helseforetaket har insistert på nå som ministeren tydelig har slått fast i punkt 10 i sine "10 bud for tryggere fødselsomsorg" at "Vi må sørge for at de med lang reisevei har følgetjeneste som omfatter døgnkontinuerlig vaktberedskap av jordmor eller lege og følge til fødeinstitusjon"?
Begrunnelse
Helseminister har nå lansert sine "10 bud" for tryggere fødselsomsorg. I punkt 10 står det klart: «Vi må sørge for at de med lang reisevei har følgetjeneste som omfatter døgnkontinuerlig vaktberedskap av jordmor eller lege og følge til fødeinstitusjon.»
Dette er en vesentlig skjerping fra tidligere formuleringer – og et viktig for alle som er veldig bekymret for hvordan fødselsomsorgen i Tinn kommune er blitt sterkt redusert av Sykehuset i Telemark.
Fra døgnkontinuerlig lokal jordmortjeneste har sykehuset i Telemark ikke ønsket å se på noen andre løsninger enn sin egen - nemlig en løsning der bare to dager i uka er dekket av jordmor lokalt. Resten av uka skal gravide i Tinn - med sine barn i magen - kun få hjelp fra Seljord. Som er timevis unna i bil, uten garanti for at jordmor faktisk rekker fram. Dette skjer i en kommune med lange avstander, fjelloverganger og krevende vinterforhold. Og det skjer i en kommune hvor kommunens innbyggere og folkevalgte ikke ønsker denne løsningen. De har ønsket seg andre løsninger, og foreslått flere, men sykehuset i Telemark har ikke vært villige til å imøtekomme dette. Politikerne har derfor formulert seg slik i det enstemmige vedtaket i kommunestyret 27.3.2025: «Kommunestyret i Tinn vil sterkt beklage at STHF (Sykehuset Telemark) sier opp jordmoravtalen, som så langt har gitt en god kommunal jordmortjeneste som del av følgetjenesten. STHF har satt kommunen i en umulig situasjon, der kommunestyret ikke har annet valg enn å stemme for Kommunedirektørens innstilling.»
At Helse Sør-Øst HRF og Sykehuset i Telemark ikke er interessert i å lytte til kommunen i denne saken, viser hvor suverene de mener de er i sine beslutninger i helseforetakmodellen fordi de slipper å ta hensyn til andre folkevalgte enn ministeren. Og også hvor lett de tar på de bekymringen som de folkevalgte har uttrykt ved flere anledninger.
Derfor er det synd at helseministeren i sitt svar datert 27.05.2025 på spørsmål fra meg om hvorvidt han mener Sykehuset i Telemark sin beslutning om å innlemme Tinn i Vest-Telemark sitt tilbud, oppfyller kravet til forsvarlig helsehjelp for fødende i Tinn, bare lar Helse Sør-Øst RHF argumentere for sin beslutning uten å selv gå inn i selve saken.