Else Marie Rødby (Sp): Alt tyder på at den nye sprengstoffabrikken som planlegges etablert i Hurummarka vil føre til økte utslipp i Oslofjorden. Ut fra klimaministerens tidligere uttalelser må man forstå det som at Oslofjorden ikke tåler økte utslipp. Hvis man legger til grunn at utslippene i sum ikke skal øke med den nye sprengstoffabrikken, kan statsråden bekrefte at kommunene rundt Oslofjorden, landbruket og andre sektorer må kompensere for økte utslipp fra en ny sprengstoffabrikk for å oppnå at utslippene ikke øker totalt?
Begrunnelse
Inn mot sommeren er det slått alarm i flere medier om tilstanden i Oslofjorden. Senest i helgen under overskriften «Roper varsko: På randen av kollaps» melder forskere til Dagbladet om såkalt «skrekkoppdagelse» i fjorden og torskebestanden. Konklusjon, det står mye verre til enn antatt.
To dager før klimaministeren og fiskeriministeren var avbildet i Dagbladet i dykkerutstyr på bryggekanten i Oslo (13. april i år), under overskriften «Fjorden er syk» og varslet sitat «strenge tiltak for å redde fjorden» meldte Budstikka om nytt utslipp fra sprengstoffabrikken på Sætre i Hurum. Av artikkelen fra 11. april i år går det frem at «Sprengstoffabrikken på Hurum melder fredag om en ny lekkasje av et stoff ut i Oslofjorden.» Begrepet «ny lekkasje» er brukt fordi det i fjor høst som kjent lekket 9000 liter eddiksyre fra samme fabrikk.
Klimaministeren har selv senest denne måneden gjennom presseinvitasjon på regjeringens nettside uttrykt at sitat «situasjonen for økosystema i Oslofjorden er alvorleg. Vi ser nedgang i mange viktige artar, og særleg alvorleg er det for torsken.».
Av rapporten «Potensielle miljøeffekter av økte utslipp til Oslofjorden fra ny sprengstoffabrikk» står det følgende: «Oslofjorden er allerede under sterkt press, og høye nitrogentilførsler er en av hovedårsakene til at miljøtilstanden i fjorden ikke er god. Å redusere nitrogentilførselen til Oslofjorden er i tråd med regjeringens helhetlige tiltaksplan for Oslofjorden, og omfattende tiltak er helt nødvendig for å bedre den økologiske tilstanden i fjorden. Det økte utslippet bør derfor kompenseres med desto større reduksjoner i andre sektorer for å nå regjeringens mål i sin helhetlige plan for Oslofjorden.»