Kathy Lie (SV): Hvilke grep vil helse- og omsorgsministeren ta for å sørge for at barn og unge under 18 år som har behov for det får reell tilgang på god kjønnsbekreftende helsehjelp, og at barn og unge som trenger slik behandling vil bli møtt og ivaretatt på en god og forsvarlig måte i helsevesenet fremover?
Begrunnelse
Onsdag 25. juni ble det kjent at Helsestasjonen for kjønn og seksualitet (HKS) ikke lenger skal gi kjønnsbekreftende helsehjelp i form av hormonbehandling til barn og unge under 18 år. Dette kommer på bakgrunn av en tilsynsrapport fra Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.
HKS er et kommunalt lavterskeltilbud for unge bosatt i Oslo kommune. Helsestasjonen tilbyr samtaler, rådgivning, undervisning og helsehjelp knyttet til kjønns- og seksualitetsmangfold. I rapporten konkluderte Statsforvalteren med at virksomhetens praksis ved hormonell behandling av barn og unge under 18 år ikke var forsvarlig.
I praksis har stansen i behandling hos HKS også den konsekvens at det nå bare er Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK) som kan gi denne formen for medisinsk behandling for kjønnsinkongruens til barn og unge under 18 år. Dette behandlingstilbudet har over tid møtt kraftig kritikk. Kritikken har blant annet gått på lange ventetider, lav tillit til de ansatte hos pasientene, dårlig involvering av pasientgruppen, mangelfull informasjon til pasientene, og dårlig utbytte av behandlingen. Videre tilbys det ikke behandling til ikke-binære.
Tidligere i juni publiserte Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI) også en rapport om opplevelsene med helsetilbudet hos henholdsvis HKS OG NBTK. Et hovedfunn i rapporten at 51 % av respondentene som har vært utredet hos NBTK oppgir å ha opplevd krenkelser og påvirkning til å endre, undertrykke eller fornekte sin kjønnsidentitet. Rapporten konkluderer også med at disse respondentene kan ha blitt utsatt for handlinger som når opp til terskelen for hva som er å regne som konverteringsterapi etter straffeloven § 270. Videre oppga 60 % av respondentene ved å ha tatt skade av utredningen, og 78 % oppga at de opplevde utredningen som krenkende. Respondentene opplevde jevnt over liten grad av trygghet, empati, respekt, forståelse og aksept for sin kjønnsidentitet i møte med behandlerne.
Dette gir stor grunn til bekymring for hvordan NBKS møter og ivaretar pasientgruppen, herunder barn og unge under 18. Bekymringene blir desto større av at dette i praksis nå er det eneste av denne typen medisinsk behandlingstilbud for mindreårige.