Irene Ojala (PF): Stortinget fattet i 2018 anmodningsvedtak om forbedringer i pasientreiseordningen, slik at ordningen ivaretar det overordnede målet om å gi gode og likeverdige helsetjenester til alle som trenger det, når de trenger det, og slik at ordningen ikke har feil, mangler eller urettferdige sider som gjør reisen problematisk for pasientene. Mener statsråden at dagens ordning sikrer at alle får likeverdig tilgang på helsetjenester, eller hva vil statsråden gjøre for å sikre at alle pasienter og pårørende sikres dette?
Begrunnelse
Da endringer i pasientreiseforskriften var på høring i 2024, kom mange høringsinstanser med en rekke viktige innspill til forbedringer. Spørsmålet er i hvilken grad behovene for endringer er ivaretatt i den oppdaterte forskriften.
Det har lenge vært kjent at mange mener det er vanskelig som pasient og pårørende å forstå og bruke pasientreiseordningen. Flere høringsinstanser mente det var viktig at forskriften forenkles og endres slik at det blir enklere å bestille pasientreise og å få refusjon. Som Pasient- og Brukerombudet påpekte i høringen, er det viktig at regelverket blir lettere å forstå for pasientene, ikke bare enkelt og kostnadseffektivt for helseforetakene. Spørsmålet er om ordningen nå er lettere å forstå og bruke for pasienter og pårørende.
Som en rekke høringsinstanser fra Finnmark påpekte i høringen, er avstandene lange for pasienter i Finnmark. Kravet om å benytte billigste reisealternativ medfører at pasientene ofte får svært lange reiser, både geografisk og tidsmessig. Å måtte vente på en flyplass i mange timer fordi at det er billigere å reise med siste fly, er en urimelig belastning for mange. Her må forskriften presisere at hensynet til pasientens beste har forrang foran økonomiske hensyn. Spørsmålet er om dette er ivaretatt i den oppdaterte forskriften.
Det kom mange innspill om at faktiske utgifter til nødvendig overnatting må dekkes. Dagens sats er så lav at det ofte er svært stor differanse mellom faktiske utgifter og pasientreiserefusjonen. Satsene er vedtatt av Stortinget, men spørsmålet er hva som er den spesifikke bakgrunnen for nivået og hvilke vurderinger og hensyn som ligger til grunn for disse satsene. Stortingets vedtak om en prøveordning i Helse Nords område tyder på at flere ser behovet for justeringer her.
Flere høringsinstanser understreket at pasientreiseordningen må fungere også i Finnmark og andre steder med utfordrende geografiske og klimatiske forhold. Flybilletter må kunne endres og være fleksible. Pasientreiser må være mindre rigide i møte med pasienter som hindres av vær- og føreforhold. Det må være mulig å reise dagen før hvis det er usikkert om en kan rekke fram samme dag. Spørsmålet er om den oppdaterte forskriften gir rom for slik fleksibilitet, eventuelt hvorfor ikke.