Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:2441 (2024-2025)
Innlevert: 06.06.2025
Sendt: 06.06.2025
Besvart: 16.06.2025 av forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Deler statsråden spørsmålsstillers bekymring for at studentboliger på Moholt forsinkes eller skrinlegges, og vil statsråden ta initiativ til en gjennomgang av hvordan slike innsigelser håndteres?

Begrunnelse

Det har over lang tid vært for få studentboliger og det må bygges flere studentboliger raskere. Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim hadde 2763 studenter som ønsket og ikke fikk for studentbolig ved Studiestart i 2024. Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) har fått politisk støtte fra både Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune til bygging av nye bærekraftige studentboliger på Moholt – et prosjekt som møter fremtidens miljøkrav gjennom Powerhouse-standard. Dette prosjektet er avgjørende for å imøtekomme behovet for rimelige og bærekraftige boliger for studenter i Trondheim. Riksantikvaren har nylig fremmet innsigelse mot detaljregulering for nye, bærekraftige studentboliger i Trondheim. Studentsamskipnaden er bekymret for at dette vil føre til store forsinkelser og merkostnader, og i dette tilfellet kan det føre til at prosjektet ikke blir realisert. Det svekker studentenes velferdstilbud og et mulig klimavennlig boligbyggingsprosjekt blir satt i spill.

Sigrun Aasland (A)

Svar

Sigrun Aasland: Det er liten tvil om at det er et stort press på å få bygget flere studentboliger i de store studiebyene, som Trondheim. Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (SiT) fikk tilsagn om tilskudd til å bygge nye studentboliger på Moholt i 2025. Dette byggeprosjektet er et viktig bidrag for å løse utfordringen med mangel på boliger til studentene.

Jeg er ikke kjent med at innsigelser fra Riksantikvaren skaper problemer for bygging av studentboliger generelt. Det vi imidlertid vet er at studentsamskipnadene har utfordringer med at enkelte kommuner bruker for lang tid på å saksbehandle byggesøknader og at de blir pålagt en del unødvendige og fordyrende rekkefølgekrav. En del studentsamskipnader har også hatt utfordringer med å finne tilgjengelige tomter i nærheten av campus. Derfor har regjeringen sørget for at studentboliger fra 1. juni 2025 inngår som et eget arealformål i ny kart- og planforskrift. Denne endringen vil gjøre det enklere for kommunene å regulere tomter til studentboligbygging.

Regjeringen har høye ambisjoner for boligpolitikken og kommunal- og distriktsministeren har satt i gang et arbeid med å finne ut hva som begrenser byggingen av boliger og se på mulige forenklinger. 2. juni mottok kommunal- og distriktsministeren en rapport fra en arbeidsgruppe med forslag til tiltak for å få raskere plan- og byggesaksprosesser. Ett av tiltakene som er foreslått er å gjøre terskelen for innsigelser høyere. Kommunal- og distriktsdepartementet vil nå jobbe videre med å vurdere tiltakene som arbeidsgruppen har foreslått.

Det er stort behov for flere studentboliger. Denne regjeringen har derfor økt både tilskuddene per bolig og antallet studentboliger som bygges. Vi har økt antall tilsagn om tilskudd til 3050, innført en felles kostnadsramme og tilskuddssats for hele landet og økt satsene betydelig.