Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2414 (2024-2025)
Innlevert: 03.06.2025
Sendt: 04.06.2025
Rette vedkommende: Finansministeren
Besvart: 11.06.2025 av finansminister Jens Stoltenberg

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Når har Støre-regjeringen tenkt til å følge opp Stortingets vedtak om å fremme forslag til hvordan staten kan stimulere private eiere av kulturminner og kulturmiljøer til jevnt og godt vedlikehold gjennom skatte- og avgiftsinsentiver, og hva er årsaken til at dette arbeidet fortsatt ikke er fulgt opp – fem år etter at vedtaket ble fattet?

Begrunnelse

Det har nå gått fem år siden Stortinget fattet anmodningsvedtak 707, og vi nærmer oss slutten av inneværende stortingsperiode.
Det er derfor naturlig å be om en oppdatering. Jeg ønsker å få klarhet i hva Støre-regjeringen helt konkret har gjort for å følge opp vedtaket, hva status er for arbeidet, og når Stortinget kan forvente at regjeringen leverer på anmodningen.

Jens Stoltenberg (A)

Svar

Jens Stoltenberg: I anmodningsvedtak nr. 707 av 16. juni 2020 ba Stortinget regjeringen «i samband med bevaringsstrategiene, fremme forslag om hvordan staten kan stimulere private eiere av kulturminner og kulturmiljøer til jevnt, godt vedlikehold gjennom skatte- og avgiftsinsentiver.»
Finansdepartementet har fulgt opp anmodningsvedtaket i samarbeid med Klima- og miljødepartementet, og i sammenheng med nye bevaringsstrategier. Stortinget har blitt løpende orientert om status for arbeidet i forbindelse med statsbudsjettet, sist i Prop. 1 S (2024–2025) for Finansdepartementet. Der er status for oppfølgingen beskrevet slik:
«Vedtaket blei gjort ved behandlinga av Meld. St. 16 (2019–2020) Nye mål i kulturmiljøpolitikken – Engasjement, bærekraft og mangfold, jf. Innst. 379 S (2019–2020). Oppmodingsvedtaket vil bli følgt opp i samråd med Klima- og miljødepartementet og i samsvar med nye bevaringsstrategiar som Klima- og miljødepartementet førebur. Sjå omtale i Prop. 1 S (2024–2025) for Klima- og miljødepartementet. Regjeringa vil kome tilbake til Stortinget om saka.»
Bevaringsstrategiene det vises til i rapporteringen over, er omtalt under programområde 12.30 i Prop 1 S (2024–2025) for Klima- og miljødepartementet. Strategiene peker på prioriterte tema og legger til rette for samarbeid på tvers av sektorer. Virkemidler bør ikke vurderes isolert, men inngå i en mer helhetlig vurdering av hvordan bevaring av kulturmiljø bør finansieres. Tilskuddsordningene på kulturmiljøområdet opprettholdes inntil videre, slik de er forskriftsfestet.
Kulturmiljølovutvalget ble nedsatt 22. juni 2022. I mandatet ble utvalget bedt om å utarbeide forslag til en ny lov om kulturmiljø, herunder samordning med tilstøtende regelverk. Utvalget la frem NOU 2025: 3 Ny kulturmiljølov den 24. mars 2025. Utredningen er på høring med frist 15. august 2025. Utvalget har underveis i sitt utredningsarbeid innhentet erfaringer og synspunkter fra berørte departementer, miljøer og kulturmiljøforvaltningen. Finans-departementet har presentert relevante skatte- og avgiftsregler og prinsipper for utvalget.
Kulturmiljølovutvalget foreslår «ikkje nokon endringar i eksisterande fritaksordningar eller innføring av nye fritak, men meiner ein bør greie ut særskilt om skatte- og avgiftsfritak for freda og verneverdige kulturmiljø kan utformast i tråd med dei skattefaglege vurderingane som er skisserte ovanfor.»
I lys av ovennevnte tar Finansdepartementet sikte på å komme tilbake til Stortinget med en vurdering av anmodningsvedtak nr. 707 av 16. juni 2020 i høstens forslag til statsbudsjett.