Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2394 (2024-2025)
Innlevert: 02.06.2025
Sendt: 03.06.2025
Besvart: 12.06.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): ATROP Støtte- og Ettervernsenter står nå i fare for å legge ned fra 1.juli pga kutt i tilskudd under denne regjeringen.
Hvordan vurderer statsråden konsekvensene av tilskuddsomleggingene på rus- og psykisk helsefeltet for små og regionale organisasjoner som ATROP, og vil statsråden ta initiativ til å sikre at slike organisasjoner fortsatt kan bidra med lavterskel støtte- og etterverntjenester?

Begrunnelse

ATROP Støtte- og Ettervernsenter har siden 2010 tilbudt et helhetlig lavterskeltilbud til personer og familier med erfaring fra rus, vold, overgrep og psykisk uhelse. Senteret er unikt i Agder, med samarbeid med bl.a. Kristiansand og Arendal kommune om pårørendekurs, og har i 2024 hatt over 10 000 registrerte henvendelser.
Etter endringene i statlige tilskuddsordninger fra 2023, har ATROP fått avslag på flere søknader, og det oppleves at mindre og lokalt forankrede aktører ikke når gjennom, til tross for veldokumentert behov og omfattende samarbeid med offentlige instanser. ATROP er nå i en kritisk økonomisk situasjon, har måttet permittere ansatte, og tilbud er allerede redusert.
Tilskuddsforvaltningen må ikke føre til at livsviktige tilbud for sårbare grupper forsvinner. Det er derfor behov for å få belyst hvordan regjeringen vurderer slike konsekvenser og hvordan man vil sikre et mangfold av organisasjoner med nærhet til brukerne.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg vil begynne med å understreke at frivillige og ideelle aktører er helt avgjørende for at vi skal ha et bredt tilfang av tilbud til innbyggerne våre. Det også er hensikten og formålet med de mange tilskuddsordningene som det bevilges midler til fra Stortinget og som blant annet Helsedirektoratet forvalter. Velferdsstaten vår er avhengig av godt samspill og samarbeid og med ulike aktører. Det både prioriterer og tilrettelegger vi for.
Omlegging av tilskuddsordninger var helt nødvendig for å sikre en mer rettferdig vurdering av søknader og fordeling av tilskuddsmidler. Tidligere øremerkinger og uklarheter i regelverk bidro til at Helsedirektoratet i mindre grad kunne prioritere mellom kvalifiserte søkere og hindret effektiv forvaltning av tilskuddsordningene.
I Meld. St. 5 (2024–2025) Trygghet, fellesskap og verdighet. Forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet Del I – en ny politikk for forebygging, skadereduksjon og behandling, slo regjeringen fast at tilskuddsmidler innen psykisk helse- og rusmiddelfeltet skal benyttes mer målrettet og effektivt, samt innrettes på en måte som understøtter en helhetlig og sammenhengende utvikling innen rusmiddelfeltet. I meldingen er det derfor et sentralt tiltak å igangsette en helhetlig gjennomgang av tilskuddsordninger innen psykisk helse- og rusfeltet. En slik gjennomgang skal ivareta hensynet både til søkere og brukere av tilskuddsfinansierte tilbud.