Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2352 (2024-2025)
Innlevert: 28.05.2025
Sendt: 30.05.2025
Besvart: 04.06.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Ser statsråden utfordringene med dagens innretning av politiets ressursallokeringsmodell (RAM), og de uheldige utslagene det gir for særlig Vest politidistrikt og Sør-Vest politidistrikt, og hva vil hun eventuelt gjøre for å rette dem opp?

Begrunnelse

Ferske tall fra SSB viser en fortsatt kraftig økning i kriminaliteten i Sør-Vest politidistrikt. Samtidig har man blant den laveste politidekningen i landet.

Det er behov for å bevilge mer penger til politiet, slik at vi kan få flere politi på hjul og styrke etterforskningskapasiteten i landet generelt og Sør-Vest politidistrikt spesielt.

Samtidig er det betimelig å spørre om dagens modell for fordeling av ressurser mellom politidistriktene er treffende.

Jeg viser til her “Kvalitetssikring av politiets ressursallokeringsmodell" utført av Oslo Economics i 2022, som blant annet trekker frem at: "den sosioøkonomiske indeksen bør revideres. […] Vi mener det er en fare for at indeksen i for liten grad fanger opp utfordringene til storbyene”

Den viser til at i byer som både har områder med svært gode og svært dårlige levekår, jevnes indeksen ut, slik at gjennomsnittet ikke speiler de utfordringene byen har. Stavangerregionen er Norges tredje største byregion. Selv om vi i snitt scorer bra på sosioøkonomiske parametere, har også vi betydelige utfordringer med en økende kriminalitet.

Oslo Economics skriver videre: "Galloway og Pudney (2011) fant blant annet at barn som vokste opp i tynt befolkede, usentrale strøk, hadde langt lavere risiko for å bli innblandet i kriminalitet enn dem som vokste opp i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger."

Politimester Hans Vik er krystallklar i sin tale til Aftenbladet: «Mitt grunnsyn er at det er størrelsen på befolkningen som må være driveren for ressursfordelingen. Det er folk som er ofre for kriminalitet, det er folk som begår lovbrudd, folk skal ha pass, og folk har behov for beredskap og trygghet. Det er derfor innbyggerne i politidistriktet som etter mitt syn er det sentrale, slår han fast.»

Politiets fellesforbund har videre tatt til orde for at bevilgningene i større grad bør basere seg på faktiske behov.

Jeg ønsker å høre hva statsråden og regjeringen mener om dagens modell; om hun erkjenner utfordringene jeg trekker frem – ikke minst for storbyregionene. Jeg ønsker også en tilbakemelding på hva hun vil gjøre for å rette opp de uheldige utslagene.

Astri Aas-Hansen (A)

Svar

Astri Aas-Hansen: Vest og Sør-Vest politidistrikt sine budsjetter er ifølge Politidirektoratet økt med hhv. 60 og 79 mill. kroner i 2025 sammenlignet med 2024. Økningen inkluderer ikke kompensasjonen for lønnsoppgjøret i 2024.
Ressursallokeringsmodellen (RAM) er politiets egen modell for ressursallokering. Formålet med bruken av RAM er bl.a. å skape grunnlag for at fordeling av budsjett til politidistriktene skjer på bakgrunn av et sett med objektive kriterier, fange opp demografi- og kriminalitetsendringer som gir endret ressursbehov samt gi insentiv til mer effektiv ressursbruk. RAM gir ikke føringer om hvor mye det enkelte politidistriktet skal bruke på de ulike oppgavene distriktet ivaretar.
Modellen forsøker så langt det lar seg gjøre å ta hensyn til distriktenes særskilte behov. Eksempelvis tas det høyde for at politidistrikter med ansvar for grensekontroll har behov for noen flere ressurser enn distrikter uten det samme ansvaret. Det tas videre høyde for at enkelte distrikter har større avstander og/eller vanskelig fremkommelighet, og derfor kan ha behov for noen flere ressurser. Målet er at RAM skal føre til en budsjettfordeling som i større grad sikrer at distriktene har de samme rammeforutsetningene til å løse samfunnsoppdraget.
Som det fremkommer i den korte og spissede områdegjennomgangen av økonomistyringen og budsjettsituasjonen i politiet av mars 2024 er det ulike syn i etaten på hvorvidt modellen bidrar til en hensiktsmessig budsjettfordeling. Modellen ble evaluert av et eksternt miljø i 2022, og det er blitt gjort enkelte justeringer av modellen etter det. En av anbefalingene i områdegjennomgangen var at budsjettprosessen i Politidirektoratet (POD), herunder ressursallokeringsmodellen, skal evalueres. Dette arbeidet er igangsatt.