Svar
Andreas Bjelland Eriksen: Rovdata kom nylig med en oversikt over bestandsstatus for gaupe, jerv, ulv og brunbjørn. For ulv viser den en reduksjon i antall ungekull fra 6,5 ungekull (5 ungekull i helnorske revir og 3 ungekull i grenserevir) i 2023 til 4,5 (3 ungekull i helnorske revir, og 3 ungekull i grenserevir) i 2024. Bestanden av ulv ligger i bestandsmålet, som er et intervallmål mellom 4-6 årlige ungekull, hvorav 3 helnorske ungekull og der grenserevir teller med en faktor på 0,5.
Når det gjelder gaupe ble det før jakt i 2024 registrert 78 familiegrupper, mot 71,5 familiegrupper før jakt i 2023. Dette er over bestandsmålet på 65 årlige ungekull av gaupe. Gjennomsnitt siste tre år er 69,3 familiegrupper. Nye tall som viser status før jakt i 2025 er ventet snart.
For jerv ble det i 2024 registrert 61 ungekull, noe som var en reduksjon fra 2023 da det ble registrert 64 ungekull. Dette er over bestandsmålet på 39 årlige ungekull. Gjennomsnittlig siste tre år er det nasjonalt registrert 56,7 ungekull av jerv. Når det gjelder jerv, gjennomføres det ekstraordinære uttak av ungekull, såkalte hiuttak. I 2024 ble 9 av de 61 ungekullene tatt ut på våren gjennom hiuttak. Gjennomsnittlig antall ungekull etter hiuttak siste tre år er 49 ungekull. Tallene fra årets reproduksjon vil komme i oktober, og foreløpig status per 1. juni viser at det er registrert 43 ungekull, eller 32 ungekull etter hiuttak.
Når det gjelder brunbjørn, ble det i 2024 estimert at det var 11,4 ungekull i Norge. Det er en økning fra 2023 da det ble estimert at det var 9,6 ungekull i Norge. Det er likevel under bestandsmålet for brunbjørn på 13 årlige ungekull.
Oppsummert er vi på det nasjonale bestandsmålet for ulv, vi er over for jerv og gaupe og under for bjørn.
Det er et viktig mål for regjeringen at forvaltningen leder til at bestandene ligger så nært bestandsmålene som mulig, i tråd med føringene i rovviltforlikene fra 2004 og 2011. Dette gjøres blant annet gjennom å arbeide for effektiv bestandsregulering gjennom lisensfelling og kvotejakt. Når det gjelder lisensfellingen av ulv og kvotejakta på gaupe, ser vi at disse fungerer svært effektivt. Inneværende sesong har også lisensfellingen av jerv lykkes bedre enn tidligere år. Jeg mener det er en god utvikling. Samtidig må vi fortsette å arbeide for at lisensfellingen av jerv lykkes bedre i flere områder. Når det gjelder brunbjørn er utfordringen å bygge opp en bestand som samsvarer med bestandsmålet Stortinget har vedtatt, og det viktigste tiltaket er å gi reproduktive binner et tilstrekkelig vern til at bestanden kan være i en fortsatt vekst i de regioner som ikke har nådd sine respektive regionale bestandsmål.
Når lisensfelling ikke lykkes, eller det av andre årsaker er nødvendig med ekstraordinære uttak, gjennomføres også denne typen felling. Under denne regjeringen har Miljødirektoratet fattet vedtak om ekstraordinære uttak av jerv tidligere i sesongen enn før. Høsten og vinteren 2024 hadde Miljødirektoratet særlig oppmerksomhet på noen utvalgte områder der det har vært store tap av beitedyr til jerv. Som tidligere år, er det i vinter gjennomført ekstraordinære uttak av jerv. Per 1. juni var det gjennomført 11 hiuttak denne våren, i tillegg til uttak av 11 enkeltdyr gjennom ekstraordinære uttak gjennom høsten og vinteren. Ytterligere et hiuttak ble vedtatt i region 7 (Nordland), som i år har en betydelig økning i antall ungekull, men uttaket ble ikke effektuert.
Til slutt vil jeg også understreke at forvaltningen vektlegger føringen fra Stortinget om å ha en tydelig soneforvaltning. I tillegg til at bestandsmålene skal forvaltes så nær bestandsmålene som mulig, betyr dette at bestandsmålene samtidig skal nås i de rovviltprioriterte områdene. I slike områder skal beitenæringene tilpasses forekomsten av rovvilt, og terskelen for felling av rovvilt vil normalt være høy. I beiteprioriterte områder skal beitedyr ha prioritet, og normalt vil terskelen for felling av rovvilt i disse områdene være lav. En tydelig soneforvaltning skal også sikre forutsigbarhet i forvaltningen av rovvilt, for næringsinteresser og bosetting.