Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:2258 (2024-2025)
Innlevert: 21.05.2025
Sendt: 21.05.2025
Besvart: 26.05.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Vil statsråden ta initiativ til å åpne for at midler som i dag er bundet til ny bussveitrase til Kvernevik innenfor Bymiljøpakken Nord-Jæren, kan omdisponeres til styrking av det ordinære busstilbudet i regionen, gitt fylkeskommunens krevende økonomiske situasjon og behovet for mer kostnadseffektive tiltak for å nå nullvekstmålet?

Begrunnelse

Rogaland fylkeskommune står i en svært krevende økonomisk situasjon og har varslet store kutt i kollektivtilbudet. Samtidig er det planlagt en ny bussveitrase til Kvernevik til en kostnad på nær tre milliarder kroner. Strekningen til Kvernevik, som i dag har rundt 4 700 innbyggere, er ikke preget av store trafikale utfordringer. Det som i hovedsak etterspørres fra befolkningen i området, er hyppigere avganger og bedre regularitet – ikke større busser og færre holdeplasser.

Med dagens nullvekstpolitikk og behovet for å opprettholde et godt kollektivtilbud for flest mulig, framstår det som mer målrettet og samfunnsøkonomisk fornuftig å prioritere økt ruteproduksjon og tilgjengelighet på det eksisterende linjenettet. Byvekstavtalen åpner for porteføljestyring og omprioritering av tiltak dersom det bidrar bedre til måloppnåelse. Det er også etablert fleksibilitet i bruken av statlige programområdemidler (post 30) dersom investeringer i det kommunale og fylkeskommunale ansvarsområdet gir bedre effekt.

På denne bakgrunn spør jeg om statsråden vil bidra til at midler innenfor Bymiljøpakken Nord-Jæren kan omdisponeres fra bussveitraseen til Kvernevik til styrking av det ordinære kollektivtilbudet, dersom dette gir bedre måloppnåelse og har lokal politisk støtte.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Regjeringen er kjent med at flere av fylkeskommunene står i en krevende økonomisk tid blant annet på grunn av kostnadsvekst i kollektivtransporten. I tillegg til å styrke inntektene til kommunesektoren, har regjeringen økt bevilgningene til byvekstavtalene de seneste årene. I statsbudsjettet for 2025 er det satt av 7,7 milliarder kroner til byvekstavtaler og andre tilskuddsordninger i byområdene, jf. Prop.1 S (2024-2025) for Samferdselsdepartementet. Nord-Jæren er ett av sju byområder med byvekstavtale som mottar betydelige beløp utenfor rammetilskuddsordningen, og bare i 2025 det er satt av over 1,5 milliarder kroner i statlige midler til å følge opp byvekstavtalen for Nord-Jæren. Dette er en målrettet satsing fra regjeringen til investeringer i og drift av lokal kollektivtransport og tilrettelegging for syklende og gående.
Gjennom byvekstavtalene bidrar staten med midler til å bygge ut store, viktige kollektivtransportprosjekter i de største byområdene. Disse prosjektene har en spesiell status som grunnstamme i kollektivtransporten og er av nasjonal betydning. Bussveien på Nord-Jæren er et slikt kollektivprosjekt. I den inngåtte byvekstavtalen for Nord-Jæren er det lagt til grunn et samlet beløp til Bussveien. Basert på anslag for traseløsninger for de fire korridorene for Bussveien er anslåtte kostnader beregnet og fastsatt i byvekstavtalen.
Statlig tilskudd til store kollektivprosjekter skal gå til sammenhengende høykvalitets kollektivløsninger med stor kapasitet og er noe mer enn et ordinært busstilbud. Slike løsninger har som nevnt en spesiell status, og håndteres særskilt i budsjettsammenheng. En omdisponering av deler av beløpet som er fastsatt Bussveien til andre formål, vil ikke være i tråd verken med den inngåtte byvekstavtalen for Nord-Jæren eller retningslinjene for statlig tilskudd til slike store kollektivprosjekter.