Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Slik Sykehuset i Telemark insisterer på å organisere følgetjenesten for fødende i Tinn framover via Seljord, får denne følgetjenesten et geografisk området å dekke på ca. 9 000 km² med ca. 18 000 mennesker spredt over hele området. Det betyr at følgetjenesten i praksis kan befinne seg 2-3 timer unna den fødende når bilen trengs. Dette er ikke i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger for følgetjenester over 1 time.
Mener ministeren at dette oppfyller kravet til forsvarlig helsehjelp for fødende og barnene de bærer på i Tinn?
Begrunnelse
Jordmortjenesten i Tinn i Telemark står i fare for å bli betydelig svekket. Politikerne i Tinn får i juni 2024 en sak på bordet om at STHF ønsker å omorganisere følgetjenesten i Tinn. Administrasjonen får i oppgave å gå i forhandlinger med STHF om å finne en løsning hvor følgetjenesten opprettholdes som i dag med jordmor i kommunen 24/7.
I «Nasjonale faglige retningslinjer for fødselsomsorgen» er det presisert at
«regionale helseforetak har ansvar for at det foreligger en samarbeidsavtale om jordmortjenester og akuttmedisinske tjenester, herunder vaktberedskap og følgetjeneste mellom helseforetaket og den kommunale helse og omsorgstjenesten.»
Fordi kvinnene i Tinn har over 1,5 timers reisevei til Skien, skal Helseforetaket organiserer og betaler for en god og forsvarlig vakt og følgetjeneste for de gravide i kommunen.
Det er forskjellig måter å organisere dette på, men samarbeidsavtalen skal ifølge retningslinjene være tilpasset demografi, geografiske og klimatiske forhold, infrastruktur og transportmuligheter.
Tidlig ble det klart at STHF mente at det kun var en løsning, at Tinn ble knyttet opp mot følgetjenesten fra Seljord. Dette har verken innbyggerne eller politikerne i Tinn vært enige i da de frykter for sikkerheten til de fødende med så store avstander.