Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2231 (2024-2025)
Innlevert: 16.05.2025
Sendt: 19.05.2025
Besvart: 26.05.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Jeg tror ikke folk i Norge ønsker seg mer hopp og sprett i den økonomiske politikken, sa ministeren når refusjon for pasientreiser ble debattert i Stortinget. Men en kreftpasient som uventet må betale selv over 3 000 kr pr natt for å overnatte i Tromsø fordi pasienthotellet var fullt, må tåle et svært hopp i uforutsatte utgifter, for å få behandling i den offentlige spesialisthelsetjenesten.
Skal noen alvorlig syke pasienter måtte tåle store hopp i utgiftene sine for å gjennomføre en offentlig kreftbehandling?

Begrunnelse

Jeg antar helseministeren er enig i at en sterk offentlig helsetjeneste finansiert over skatteseddelen er avgjørende i kampen mot økte sosiale og geografiske forskjeller og mot en todeling av helsetjenesten.
Kreftforeningen har bidratt til å fortelle historien til pasienter som opplever at de får store, private kostnader ved pasientreiser ved behandling av kreft i det offentlige helsevesenet. I Tromsø opplevde en kreftpasient at hun måtte ta inn på et hotell som kostet 3 800 kr pr natt. Dette, og egenandeler, mat og reiseutgifter, gjorde at kostnadene ved et tredagers undersøkelsesopphold kom på 16 000-17 000 kr.
Refusjon for overnatting er nå 711 kr. Dette viser at det kan bli store sosiale og geografiske forskjeller når det gjelder private kostnader ved helsehjelp i det offentlige.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Gjennom pasientreiseforskriften § 12 får pasienter etter nærmere bestemmelser dekket utgifter inntil 711 kroner per døgn til nødvendig overnatting. Regelverket gjelder likt for hele landet, men det er identifisert at det er enkelte regionale utfordringer. Vi arbeider kontinuerlig med forbedring av ordningen, blant annet med endringer i regelverket.
De statlige utgiftene som utbetales til overnattingsgodtgjørelse bevilges på statsbudsjettet. Fra 1. januar 2025 økte overnattingsgodtgjørelsen fra 683 til 711 kroner per døgn.