Skriftlig spørsmål fra Erling Sande (Sp) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2221 (2024-2025)
Innlevert: 16.05.2025
Sendt: 16.05.2025
Til behandling

Erling Sande (Sp)

Spørsmål

Erling Sande (Sp): Kan statsråden gjøre rede for hvilke prosesser som er utelatt fra tidsfristene på 27 og 15 måneder, og hvilken tolkning av EU-retten og ordlyd i forordningen statsråden legger til grunn for svaret?

Begrunnelse

Regjeringen foreslo 28. mars at Norge skal innlemme EUs regelverk for kritiske råvarer i EØS-avtalen.

CRMA åpner for at mineralprosjekter som skal utvinne kritiske eller strategiske råvarer, kan søke om å bli et «strategisk prosjekt». For prosjekter som defineres som strategiske, skal tillatelsesprosesser som involverer utvinning, ikke ta mer enn 27 måneder. For andre strategiske prosjekter skal behandlingstiden ikke overskride 15 måneder.

Vi opplever uklarheter om hvordan disse tidsfristene skal tolkes og forstås. I det foreløpige posisjonsnotatet som ble publisert av regjeringen 30. november 2023, legger den norske posisjonen til grunn at “de foreslåtte tidsfristene for nasjonal saksbehandling ikke bør omfatte de lokale planprosessene”. Dette kan tolkes som at tidsfristene først gjelder fra fullstendig og arealavklart søknad er levert, tilsvarende regjeringens tolkning av fornybardirektivet.

I lovteksten til CRMA-forordningen står det derimot kun presisert at miljøkonsekvensutredningen er unntatt fra tidsfristene (artikkel 11 (3), dansk versjon):
“Hvis der kræves en miljøkonsekvensvurdering i henhold til direktiv 2011/92/EU, medtages det trin i vurderingen, der er omhandlet i nævnte direktivs artikel 1, stk. 2, litra g), nr. i), ikke i varigheden af processen for udstedelse af tilladelse som omhandlet i nærværendes artikels stk. 1 og 2.”

I Regjeringens kunngjøring 28. mars 2025 ble tidsfristene ikke omtalt, og oppdatert posisjonsnotat er ikke publisert på regjeringen sine nettsider.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig