Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:2220 (2024-2025)
Innlevert: 16.05.2025
Sendt: 16.05.2025
Besvart: 23.05.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Ser Samferdselsministeren at det vil være klokt med en statlig plan for E16 mellom Ullensaker (Gardermoen) og Kongsvinger, hvor E16 planlegges og besluttes bygget ut i fra et regionalt, nasjonalt og internasjonal behov og perspektiv og vil samferdselsministeren sørge for at det blir en realitet.

Begrunnelse

Nå har det gått over 6 år siden undertegnede og flere andre politikere jublet og skålte i alkoholfri champagne, for at daværende Samferdselsminister fra FrP Jon Georg Dale ga Nye Veier ansvaret for å bygge ut E16.
Ordførerne i Ullensaker, Nes, Sør-Odal og Kongsvinger hadde fått det slik de ville og nå skulle det bli en raskere utbygging av en trygg og sikker 4-felts E16 til Kongsvinger. Alt lå til rette for snorklipping og åpning av motorveien i 2024.
Men slik gikk det dessverre ikke. Hva gikk galt? De fire kommunene klarte ikke å bli enige om trase. De har ikke evnet å se hele regionen under ett og har ensidig hatt et snevert lokalpolitisk fokus.
Nå er det på tide at Samferdselsministeren tar styringen. Blikket må heves og trase må velges ut ifra et regionalt, nasjonalt, og internasjonalt perspektiv. E16 er tross alt en Europavei som binder sammen den viktige øst- vest aksen, fra Nordsjøen via Gardermoen til Østersjøen. E16 er viktig både regionalt og nasjonalt, men nå også militærstrategisk. Siden både Sverige og Finland nå er med i NATO er E16 en avgjørende øst-vest akse for transport i en krise- og krigssituasjon.
Den beste løsningen er å bruke de omfattende analysene fra Nye Veier og ta en beslutning. Det meste ligger klart til en avgjørelse. Det er ikke nødvendig å «nullstille» hele prosjektet, men det kan være klokt å starte med åpent sinn og blanke ark
Målbildet bør også revurderes og oppdateres. NATO utvidelsen østover og ikke minst den enorme utviklingen og veksten som er og har vært på Gardermoen og Øvre Romerike må inn i målbildet. Det er ikke sikkert Oslo er målet for bilkjøring i fremtiden, men heller Gardermoen-området. E16 går også tvers igjennom Gardermoen på sin ferd fra Bergen i vest til Gävle helt øst i Sverige.
Det ligger allerede en ferdig utbygd motorveg mellom Kongsvinger og Skarnes. Utgangspunktet for videre utbygging mot Gardermoen, må være denne veien.
Styreleder Frode Ek Skarnes og næringsklyngen 7sterke ber de fire ordførerne i IKP-styret for ny E16 om å gi opp. De ønsker en statlig plan og at staten tar over planleggingen. Det er et klokt forslag som Samferdselsministeren absolutt bør lytte til. Veien må planlegges og bygges ut i fra et regionalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv og fremtidens behov.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: E16 fra Kløfta til Kongsvinger går gjennom kommunene Ullensaker og Nes i Akershus fylke og Sør-Odal og Kongsvinger i Innlandet fylke. Strekningene Kløfta-Nybakk og Kongsvinger-Slomarka er tidligere utbygd til firefelts motorvei.

En kommunedelplan for E16 i Nes ble vedtatt i 2003 (korridor for tofeltsvei). I Sør-Odal kommune ble en nordre korridor fastsatt ved statlig vedtak i Miljøverndepartementet i 2003 etter en forutgående kommunedelplanprosess i kommunen. Arbeidet med reguleringsplan for den manglende strekningen Nybakk-Slomarka i regi av Statens vegvesen ble stoppet i 2017 på grunn av store kostnadsøkninger og diskusjoner knyttet til grunnforhold.

Nye Veier overtok ansvaret for strekningen i 2019. I forkant av dette hadde både Nye Veier og Statens vegvesen levert et parallelloppdrag for kostnadsreduksjoner/prosjektoptimalisering til Samferdselsdepartementet.
Kommunene fremmet i forkant av at Nye Veier overtok strekningen initiativ om at planleggingen av E16 skulle fortsette og ansvaret overføres til Nye Veier. For å kunne utarbeide en ny kommunedelplan for E16 i samarbeid med Nye Veier, ble det i 2020 etablert et interkommunalt plansamarbeid (IKP) mellom de fire kommunene etter plan- og bygningsloven kap. 9.

Styret i IKP har i et slikt samarbeid delegerte fullmakter fra sine kommunestyrer til å fatte prosessledende beslutninger, mens endelig vedtak av plan må gjøres av kommunestyrene selv. Nye Veier har etter fullmaktene fra departement og Stortinget det faglige ansvaret for å utarbeide et planforslag i samarbeid med aktuelle parter slik plan- og bygningsloven krever.
Oppstart av det formelle planarbeidet, som også inkluderte en medvirkningsprosess med vedtak av prosjektmålene, ble gjennomført våren 2020.

Det er konsekvensutredet og vurdert mer enn 30 alternativ som munnet ut i et anbefalt planforslag fra Nye Veier til IKP-styret bestående av tre planalternativ med tilhørende varianter.

Høring av planforslaget ble gjennomført vinteren 2022. Det ble fremmet innsigelser og omfattende faglige råd fra statlige fagmyndigheter og fylkeskommunene til alle alternativer som var på høring, noe som medfører behov for dialog med ulike myndigheter for å avklare hvilke innsigelser som er løsbare. Dette gjelder også Nye Veiers anbefalte alternativ som er det mest samfunnsøkonomisk gunstige alternativet.

Denne saken er fortsatt i en pågående planprosess. Jeg mener derfor i utgangspunktet at det ikke vil være riktig at staten nå skal gå inn og overta et planarbeid hvor det fortsatt arbeides lokalt med å finne en lokalpolitisk løsning rundt et omforent planforslag. Det er brukt betydelige ressurser over flere år på å utrede alternativer for ny E16. Jeg har en forventning til at lokale parter klarer å finne sammen om veiplaner som utvikler denne viktige strekningen og som sikrer en trygg, fremkommelige og fremtidsrettet løsning. I tråd med dialog med lokale parter, blant annet ordførerne i Kongsvinger og Sør-Odal, er jeg likevel innstilt på å få til et møte mellom politisk ledelse i Samferdselsdepartementet og styret i IKP før sommeren for å diskutere saken nærmere.