Skriftlig spørsmål fra Maren Grøthe (Sp) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2209 (2024-2025)
Innlevert: 15.05.2025
Sendt: 16.05.2025
Besvart: 23.05.2025 av næringsminister Cecilie Myrseth

Maren Grøthe (Sp)

Spørsmål

Maren Grøthe (Sp): Kan statsråden redegjøre for hvor mange bedrifter og ansatte det er i Trøndelag innenfor bygg- og anleggs-bransjen, og hvor mange av disse bedriftene har anleggsmaskiner som ikke går på fossilt drivstoff i dag?

Begrunnelse

Forskrift om å begrense utslipp fra bygge- og anleggsplasser, fastsatt av Klima- og miljødepartementet 3. april 2025, slår fast at kommuner nå kan forby bruk av anleggsmaskiner på fossilt drivstoff på byggeplasser i sin kommune.
Senterpartiet mener dette er dyr symbolpolitikk og er bekymret for konsekvensene dette vil ha både for kostnadene til folk og bedrifter, og ikke minst for de mange arbeidsplassene i bygg- og anleggsbransjen.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Statistisk sentralbyrå (SSB) sin statistikk for næringenes økonomiske utvikling viser at det i 2023 var totalt 4 853 bedrifter i Trøndelag registrert med næringskodene 41 (Oppføring av bygninger), 42 (Anleggsvirksomhet) og 43 (Spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet).

SSBs sysselsettingsstatistikk viser at det ved utgangen av 2024 var sysselsatt 22 144 personer i de samme næringene i Trøndelag.

Jeg har ikke kjennskap til antallet utslippsfrie anleggsmaskiner som disse bedriftene disponerer. Denne typen oversikt er vanskelig å skaffe, da bedriftene i hovedsak leier eller leaser anleggsmaskiner fra større utleieaktører. Utleieaktørene har gjerne hovedkontor på Øst- og Sørlandet, og det fremgår derfor ikke av eventuell statistikk hvorvidt maskinene i realiteten disponeres av bygge- og anleggsbedrifter i Trøndelag. På nasjonalt nivå utgjør utslippsfrie anleggsmaskiner om lag 1,4 pst. av alle anleggsmaskiner. Jeg har ikke grunn til å tro at forholdene i Trøndelag skiller seg vesentlig fra dette.

Bygge- og anleggsvirksomhet sto i 2023 for 16 pst. av Norges klimagassutslipp, inkludert både direkte og indirekte utslipp. Regjeringen fører en aktiv politikk for å redusere disse. Ett tiltak er at offentlige anskaffelser som hovedregel skal vektlegge klima og miljø med minimum 30 prosent. Et annet tiltak er at Enova kan tilby støtte ved innkjøp av utslippsfrie anleggsmaskiner. I tillegg åpner den nylig fastsatte forskriften for at kommuner kan stille klima- og miljøkrav til bygge- og anleggsplasser i kommunen. Forskriften innebærer at kommuner som ønsker det, kan stille krav om bruk av nullutslippsløsninger og biogass.

Kravene kan rettes mot alle byggeplasser, både private og offentlige. Kommunene skal tilpasse kravene til lokale forhold, og kan for eksempel rette kravene mot ulike prosjektsegmenter eller for avgrensede deler av kommunen. Jeg har tillit til at kommunene vil gjøre kloke valg når de eventuelt velger å bruke muligheten til å stille slike krav til bygge- og anleggsbransjen.