Sveinung Stensland (H): Kan statsråden bekrefte at det i forbindelse med Prop 88L har blitt foretatt en vurdering av om det internasjonale regelverket for havnestatskontroll i det hele tatt åpner for å kontrollere overholdelsen av et nasjonalt krav om norske lønnsvilkår på et utenlandske skip?
Begrunnelse
Flere instanser fremholder at lovforslaget kan være i strid med internasjonale regler, særlig flaggstatsprinsippet og EØS-regelverket. Flere organisasjoner har uttrykt bekymring for at Norge med dette lovforslaget utfordrer veletablerte internasjonale prinsipper.
1. Flere aktører, inkludert Norsk Skipsmeglerforbund, hevder at "forslaget strider mot folkeretten" og utfordrer flaggstatsprinsippet.
2. Svensk Sjöfart påpeker at lovforslaget "åsidosätter de svenska kollektivavtalen" og "flaggstatens ansvar att svara för reglering ombord på det egna landets fartyg."
3. Det uttrykkes bekymring for hvordan kontroll og håndheving skal kunne gjennomføres i praksis. Norsk Skipsmeglerforbund skriver: "Det vil være praktisk svært krevende å kontrollere om utenlandske rederier følger et krav til norsk lønn."
4. Rederierna i Finland stiller spørsmål ved om en norsk domstol overhodet kan være rett forum for å behandle lønnsdispy mellom en finsk sjømann og en finsk arbeidsgiver.
5. Flere aktører, inkludert Danske Rederier, uttaler at lovforslaget kan bryte med både internasjonale forpliktelser og EU-rettsakter.
Spørsmålet om havnestatskontroll er derfor høyst relevant ettersom det internasjonale regelverket for havnestatskontroll tradisjonelt er begrenset til kontroll av sikkerhet, miljø og minimumsstandarder for arbeidsforhold (gjennom konvensjoner som SOLAS, MARPOL og MLC), og normalt ikke omfatter nasjonale lønnskrav som går utover internasjonale standarder.
Basert på høringssvarene virker det som om det mangler en grundig vurdering av om det internasjonale regelverket for havnestatskontroll i det hele tatt åpner for å kontrollere overholdelsen av et nasjonalt krav om norske lønnsvilkår på et utenlandsk skip.