Skriftlig spørsmål fra Trine Fagervik (Sp) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2145 (2024-2025)
Innlevert: 08.05.2025
Sendt: 09.05.2025
Til behandling

Trine Fagervik (Sp)

Spørsmål

Trine Fagervik (Sp): Hva vil statsråden gjøre for å sikre nok avløsere i landbruket med tilstrekkelig kompetanse og mener statsråden UDI er rett instans for å vurdere hvilke kvalifikasjoner avløsere bør ha eller hva grunnlag oppdragsgiverne har for å lønne de?

Begrunnelse

Stortinget har vedtatt ei styrking av landbruket og ei prioritering av Nord-Norge. Da må vi ha bønder som satser og som får den avløsinga de trenger.
Landbruk i 2025 krever utdanning, erfaring og kompetanse. Moderne gårdsdrift stiller store krav til forståelse for dyrevelferd, bruk av avansert teknisk utstyr, driftssikkerhet og miljøhensyn. Dette er ikke ufaglært arbeid. Det er derfor nødvendig at bønder, ofte via landbrukstjenester, får tilgang på personer som har både praktisk og teoretisk bakgrunn.
Virkeligheten til Bøndene og Helgeland landbrukstjenester, er at de ikke får norske eller skandinaviske søkere til disse stillingene. Dette er ikke lenger et midlertidig eller sesongbasert problem – det er en varig realitet!
Derimot mottar de mange søknader fra blant annet Thailand, der søkerne ofte har minimum en bachelorgrad i landbruk og relevant erfaring. Disse søkerne er både kvalifiserte og motiverte. Likevel møter søkere stengte dører hos UDI, som enten avslår eller forsinker søknadsprosessene. UDI synes å operere med en grunnforståelse om at faglært arbeidskraft ikke er nødvendig i norsk landbruk og at bøndene ikke har økonomisk evne til å lønne utenlandsk arbeidskraft.
Dersom denne situasjonen får fortsette uendret, står bøndene i fare for å stå uten nødvendig beredskap og hjelp. Konsekvensene er store:
• Avløserberedskap ved sykdom, ferie og helg blir svekket.
• Dyrevelferden kan bli alvorlig truet dersom bemanningen svikter.
• Produksjonen settes i fare, og det kan i verste fall gå utover matforsyningen og bøndenes livsgrunnlag.
• Yngre bønder kan miste motivasjonen for å satse videre når nødvendig støttepersonell ikke er tilgjengelig.
Dette er ikke lenger bare en administrativ utfordring – det er en strukturell svakhet som må endres. I et brev fra Helgeland Landbrukstjenester ropes det varsku. Skal vi ha ei satsing på norsk landbruk må vi også sikre at våre bønder får tak i den faglærte arbeidskrafta de trenger. At UDI skal være den rette instans til å vurdere at oppgavene til en avløser ikke trenger faglært kompetanse og at bønder ikke har økonomi til å lønne en avløser kan man stille seg undrende til. Her bør bøndene, faglagene og landbrukstjenestene sin vurdering legges til grunn.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig