Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:2132 (2024-2025)
Innlevert: 06.05.2025
Sendt: 07.05.2025
Besvart: 09.05.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Hva er status på arbeidet med å sikre norske interesser og offshore sikkerhet, i regjeringens dialog med EU om helikoptertransport offshore (HOFO)?

Begrunnelse

I Aftenbladet 6. mai 2025 beskrives det hvordan EU fortsatt ønsker at regelverket om helikoptertransport offshore (HOFO) skal inn i EØS-avtalen. På Høyres vakt, under Solberg-regjeringen, slo vi i 2017 tydelig fast at de delene som gjelder offshore helikoptervirksomhet ikke er EØS-relevant og etterkom derfor ikke dette ønsket.
Det er viktig at regjeringen nå er på banen for å sikre norske interesser og offshore sikkerhet, og jeg forstår av tidligere svarbrev at man tydelig har uttrykt Norges ståsted og posisjon. Jeg ber om en status på arbeidet, og en tidslinje over hvordan regjeringen de siste årene har jobbet med saken, hvor det også fremkommer hva man de siste par månedene har foretatt seg av konkrete handlinger.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Slik jeg forstår det, er det ingen forskjell på hvordan nåværende og den forrige regjeringen vurderer HOFO-forordningen (forordning (EU) 2016/1199). Begge er enige i at forordningen i utgangspunktet ikke er EØS-relevant. Europakommisjonen tok imidlertid ikke opp spørsmålet om forordningen under forrige regjeringsperiode, men begynte med det i 2022. Kommisjonens endrede interesse er så vidt meg bekjent ikke knyttet til opptreden fra norsk side.
Europakommisjonen viser til at det har gått nesten 10 år siden forordningen ble vedtatt, og at det er behov for å sikre et reelt indre marked for helikopteroperasjoner offshore ved at HOFO-forordningen også gjennomføres i EØS/EFTA-landene. Det er naturlig å forstå pågangen som en del av EUs generelle interesse for å redusere listen over EØS-relevante regler som ikke er tatt inn i EØS-avtalen («backlog»).
Representant Stokkebø ber om en status for saken og hvordan regjeringen arbeider med saken. Det er viktig å minne om at status quo isolert sett ikke er et problem for norske interesser. Regjeringens rolle har så langt vært å respondere på henvendelser fra EU. Dette utgangspunktet bruker vi til å sondere muligheter dersom det skulle bli aktuelt med en frivillig innlemmelse, selv om vi holder fast på at forordningen faller utenfor EØS-avtalens virkeområde.
Regjeringen har i brev til Europakommisjonen av 4. mars 2024, med et omfattende vedlegg om klimatiske forhold på den norske sokkelen, og av 17. januar 2025 gjort det klart at det er et absolutt krav fra norsk side å kunne opprettholde det høye sikkerhetsnivået vi har i dag for helikopteroperasjonene på den norske kontinentalsokkelen. Kommisjonen har respondert henholdsvis 5. juni 2024 og 19. mars 2025.
Europakommisjonen har sagt seg enig i at det finnes mulige grunnlag for nasjonale tilleggskrav om sikkerhet, og har i det sistnevnte svaret antydet at direkte kontakt mellom det norske Luftfartstilsynet og Det europeiske flysikkerhetsbyrået (EASA) er en måte å avklare mer presist hvilke krav som kan forankres i de nevnte grunnlagene.
I brev av 23. april 2025 til Luftfartstilsynet har Samferdselsdepartementet bedt om at tilsynet innleder en slik dialog med EASA. Dato for første møte er ikke bestemt ennå, men jeg legger til grunn at dette blir gitt prioritet fra begge sider.