Skriftlig spørsmål fra Hårek Elvenes (H) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:2119 (2024-2025)
Innlevert: 05.05.2025
Sendt: 05.05.2025
Besvart: 12.05.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Hårek Elvenes (H)

Spørsmål

Hårek Elvenes (H): Vil statsråden med utgangspunkt i rapportens opplysninger revurdere standpunktet mot å åpne kollektivfeltet for samkjøring med el-bil fra Sandvika til Oslo, og nå åpne for samkjøring med el-biler på denne strekningen?

Begrunnelse

Budstikka referer 2. mai til en ny rapport en ny rapport fra Vista Analyse utarbeidet for Opplysningsrådet for Veitrafikken. Av rapporten fremgår det at el-bilforbudet i kollektivfeltet har gitt mer kø og at køene mellom Asker og Oslo sentrum koster samfunnet ca. 2 milliarder kroner i året. Opplysningsrådet for Veitrafikken opplyser dessuten at kollektivfeltet står tomt store deler av døgnet.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Den 1. juli 2024 ble Ring 1 midlertidig stengt i tre år for å bygge om og oppgradere Hammersborg- og Vaterlandstunnelen. Hovedformålet med ombyggingen av Ring 1 er å ivareta sikkerheten i nytt regjeringskvartal. Prosjektet finansieres av Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet og gjennomføres av Statens vegvesen i nært samarbeid med Statsbygg.
Som følge av helstengingen av Ring 1 i byggeperioden, har det vært nødvendig å redusere privatbiltrafikken inn til Oslo sentrum. Dette er viktig for å unngå økte køer, blant annet i Operatunnelen som er hovedomkjøringsvei under stengingen. Operatunnelen var allerede før stengingen belastet på kapasitetsgrensen. Det er derfor viktig at flere reiser kollektivt, sykler eller går for å gi bedre plass til næringstrafikken og andre som må kjøre bil. Kø i Operatunnelen vil øke risikoen for ulykker med potensielt store konsekvenser for liv og helse – samt framkommelighet for nødetatene ved alvorlige hendelser i tunnelen. Siden dette er den mest trafikkerte riksveien i Norge, vil en ulykke i tunnelsystemet kunne få meget store konsekvenser.
I stengingsperioden for Ring 1 er det gjennomført avbøtende trafikale tiltak for å begrense privatbiltrafikken inn mot Oslo sentrum og for å bedre fremkommelighet og kapasitet for busstrafikken. Tiltakene omfatter bl.a. fjerning av adgang for elbiler i kollektivfeltene på riks- og europaveier i Oslo og Akershus samt utvidelse av kollektivfelt.
Elbilforbudet i kollektivfeltene ble innført 6. mai 2024. Tiltaket har i hovedsak virket etter hensikten med bedre framkommelighet og hastighet for busstrafikken og mindre biltrafikk til Oslo sentrum i rushtimene.
E18 Operatunnelen er hovedomkjøringsvei for all trafikk som tidligere benyttet Ring 1. Ring 1 hadde før stengingen en årsdøgntrafikk (ÅDT) på 17 400. Statens vegvesen opplyser at trafikknivået i Operatunnelen i dag ligger på kapasitetsgrensen i rushtiden og trafikkavviklingen er ustabil. Dette vises både på trafikktallene og at hastigheten i tunnelen har gått ned. Vegvesenet opplyser videre om at bare et mindre antall ekstra kjøretøy i rush kan føre til sammenbrudd og køer i tunnelsystemet. Elbilforbudet er derfor et helt nødvendig tiltak i perioden Ring 1 er stengt, for å sikre at trafikknivået i Operatunnelen er på et akseptabelt nivå. Statens vegvesen vurderer at det per i dag ikke er nødvendig å sette inn ytterligere restriktive tiltak, men følger utviklingen nøye.
Statens vegvesen opplyser at trafikkutviklingen i Asker og Bærum på E18 og på fylkesveiene har stabilisert seg i løpet av høsten og på nyåret. Trafikknivået på E18 ved Slependen er stabilt, og på samme nivå som i tilsvarende periode året før. Trafikken på fylkesveiene har økt noe i forhold til tidligere, noe som forsterker behovet for tiltak for å prioritere myke trafikanter og busstrafikken. Statens vegvesens trafikkdata viser at den gjennomsnittlige bilreisen på hverdager på E18 mellom Asker og Skøyen har blitt fire til fem minutter lengre i rushtiden morgen og ettermiddag. Bilistene som på ukedager tidligere kunne kjøre i kollektivfeltet, har imidlertid fått større forsinkelser.
I helgene er det mindre trafikk i Operatunnelen, og elbilene er derfor igjen gitt adgang til kollektivfeltene på riks- og europaveier i Oslo og Akershus. Dette har bedret trafikksituasjonen, og trafikken i helgene flyter omtrent som den gjorde tidligere.
Statens vegvesen har skiltet om kollektivfeltene på E6 inngående på strekningene Hvam – Tangerud i nord og Taraldrud – Klemetsrud i sør til tungtrafikkfelt, dvs. sambruksfelt for buss og lastebil over 7,5 tonn.
Etter at elbilforbudet ble innført på riksveinettet inn mot Oslo, har Statens vegvesen sett på muligheten for å slippe andre trafikantgrupper inn i kollektivfeltet uten at det vil øke belastningen i Operatunnelen. Det er blant annet gjort en omfattende vurdering av muligheten for å etablere et tungtrafikkfelt på E18 i vest for buss og lastebil over 7,5 tonn.
På oppdrag fra departementet har Statens vegvesen derfor i lengre tid vurdert mulige tiltak som kan lette den trafikale situasjonen vest for Oslo, uten at trafikken inn mot Oslo sentrum og Operatunnelen øker - med tilhørende økt fare for liv og helse. Basert på vurderingene som er gjort foreslår Statens vegvesen å etablere tungtrafikkfelt på den 3 km lange strekningen på E18 mellom Asker og Holmen, noe som vil gi en betydelig framkommelighetsforbedring for tungtrafikken på denne strekningen. Hensynet til trafikksikkerhet må veie tyngst, og vegvesenet anbefaler ikke et tilsvarende tungtrafikkfelt mellom Holmen og Slependen siden eksisterende kollektivfelt der er for smalt på deler av strekningen. I stedet foreslås det å teste ut samkjøring for elbil med minst to passasjerer på den 3,4 km lange strekningen fra Holmen til avkjøringen til Sandvika. Tiltakene gjør at de ordinære feltene på E18 og lokalveinettet kan bli noe avlastet. Forslaget er sendt på høring til Oslo politidistrikt, Akershus fylkeskommune og Asker og Bærum kommuner.
Statens vegvesen opplyser at kun ca. 13 prosent av trafikken på E18 ved Ikea kjører helt inn til Operatunnelen, og konsekvensene for trafikkøkning og avvikling i Operatunnelen vurderes derfor som akseptabel. Statens vegvesen vil imidlertid følge bruken av et eventuelt samkjøringsfeltet mellom Holmen og Sandvika.
Statens vegvesen opplyser at på E18 ved Høvik kjører om lag 33 prosent av trafikken helt inn til Operatunnelen, og etaten frarår derfor en eventuell videreføring av samkjøringsfeltet før effekten av piloten mellom Holmen og Sandvika er vurdert nærmere. Operatunnelen er som nevnt allerede belastet på kapasitetsgrensen, og det er en risiko for at trafikkøkningen kan føre til sammenbrudd i tunnelsystemet under midlertidig stengt Ring 1.
Statens vegvesen har gått igjennom rapport 2025/06 fra Vista Analyse AS «Framkommelighet Vestkorridoren – Virkning av elbilforbud i kollektivfeltet» som er utarbeidet for Opplysningsrådet for veitrafikken. I rapporten er det beregnet at de samfunnsøkonomiske forsinkelseskostnadene på E18 mellom Asker og Sørenga er ca.
1 989 mill. kroner per år etter at Ring 1 ble midlertidig stengt, en økning på ca. 544 mill. kroner sammenliknet med førsituasjonen i 2023. Beregningene viser at forsinkelseskostnaden har økt med ca. 214 mill. kroner mellom Asker og Lysaker og ca. 330 mill. kroner mellom Lysaker og Sørenga, dvs. at økningen er størst i Oslo. Statens vegvesen opplyser at uten elbilforbudet ville tunnelsystemet i Oslo sentrum kunne bryte sammen, og de økonomiske konsekvensene av dette i forhold til forsinkelser og samfunnssikkerhet er ikke vurdert. Vegvesenet opplyser videre at elbilforbudet gir bedre framkommelighet for kollektivtrafikken, og at den positive gevinsten av dette er ikke vurdert i rapporten.
Jeg mener det ville vært uansvarlig av meg som samferdselsminister å trosse veifaglige råd gjennom å innføre tiltak som bidrar til en uforholdsmessig økning av trafikken inn mot Oslo sentrum og Operatunnelen - med tilhørende utfordringer for nødetatene ved alvorlige hendelser i tunnelen.