Skriftlig spørsmål fra Trine Fagervik (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2078 (2024-2025)
Innlevert: 30.04.2025
Sendt: 02.05.2025
Besvart: 14.05.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Trine Fagervik (Sp)

Spørsmål

Trine Fagervik (Sp): Kan en arbeidsgiver beordre en ansatt til å påføre en pasient unødig smerte, unødig mye smertelindring eller for tidlig død og hvem stilles til ansvar i en situasjon der vurderingen viste seg være feil?

Begrunnelse

Helse Nord har bestemt at pasienter fra Vefsn med akutt behov for livreddende hjelp skal fraktes til Rana sykehus. Dette i seg selv er hårreisende når vi vet at kjøretiden er ca. 20 minutter lengre enn til sykehuset i Sandnessjøen.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Helsepersonelloven § 4 angir at «Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen for øvrig.» Helse Nord RHF har besluttet at Helgelandssykehusets lokalisasjon i Mo i Rana skal øke sitt opptaksområde innen døgnberedskap for pasienter med indremedisinske tilstander med Vefsn kommune. Helse Nord RHF opplyser at definerte opptaksområder ikke innebærer at Helse Nord beordrer ansatte til å frakte pasienter til et navngitt sykehus, eller til å yte uforsvarlig behandling.
Helse Nord RHF opplyser videre at dette innebærer at de ansatte skal transportere pasient til nærmeste sykehus dersom tilstanden vurderes slik at 15 – 20 minutter innspart tid er av vital betydning.