Bård Hoksrud (FrP): Hva vil helseministeren gjøre for å sikre at pasienter som får komplikasjoner etter sykehusbehandling ikke blir stående i et tomrom mellom spesialist- og kommunehelsetjenesten – slik avisen Fremover omtaler – og hvordan vil statsråden sikre at slike pasienter får den nødvendige oppfølgingen og hjelpen de trenger for å komme tilbake i arbeid?
Begrunnelse
Avisen Fremover skrev i januar om en pasient ble operert for prostatakreft i 2019, og har i etterkant fått alvorlige komplikasjoner i form av urinlekkasje (https://www.fremover.no/vil-ta-bjornars-sykdomshistorie-til-stortinget/s/5-17-1331875). Ifølge avisen har han vært fanget i en langvarig runddans mellom fastlege og spesialisthelsetjeneste, uten å få adekvat behandling for komplikasjonene. Han står nå i kø for en ny operasjon, men uttrykker selv tvil om hvorvidt dette er riktig behandling for ham. I mellomtiden har plagene ført til langvarig sykefravær og risiko for uføretrygd, selv om både han og arbeidsgiver ønsker at han skal komme tilbake i jobb.
Saken reiser viktige spørsmål om oppfølging av pasienter etter avsluttet sykehusbehandling, og om ansvarslinjene mellom nivåene i helsetjenesten er tydelige nok. Det fremstår som om han har falt mellom to stoler – mellom fastlege og spesialist, mellom system og virkelighet – og hans historie er dessverre trolig ikke unik.
I tillegg er det en kraftig økning i andelen pasienter som blir avvist fra spesialisthelsetjenesten, uten å få ny vurdering eller ny plass i køen. Dette kan føre til at pasienter mister tillit til helsevesenet, samtidig som det svekker muligheten for å redusere sykefraværet gjennom nødvendig medisinsk oppfølging.
Det er derfor avgjørende at helseministeren redegjør for hvordan slike tilfeller kan unngås i fremtiden, og hvilke konkrete tiltak som kan sikre sømløs og forsvarlig oppfølging av pasienter som ikke er ferdigbehandlet – men som likevel ikke får hjelpen de trenger.