Tage Pettersen (H): I lys av statsrådens overprøving av Statsforvalterens innsigelser mot Kongsberg kommunes reguleringsplaner, vil statsråden også se på andre innsigelsessaker Statsforvalteren har mot kommuner, i tilfeller hvor nye renseanlegg er godt over halvveis i bygging og innfasing, vil det være aktuelt å gripe inn mot Statsforvalterens innsigelser slik at for eksempel Fredrikstad og Sarpsborg kommer videre i sine byggesaker?
Begrunnelse
Statsforvalteren har fremmet innsigelser mot flere reguleringsplaner i Fredrikstad og Sarpsborg kommuner fordi kommunene ikke oppfyller nye, strenge rensekrav for avløpsvann. Dette skjer til tross for at Fredrikstad og Sarpsborg er godt over halvveis i byggingen av nye renseanlegg med samlede prognoser på 4 milliarder kroner som vil stå ferdig innen utgangen av 2026.
Samtidig ser vi at kommunalministeren nylig grep inn i en tilsvarende sak i Kongsberg, der hun godkjente to utbygginger som Statsforvalteren hadde fremmet innsigelser mot på samme grunnlag. I Kongsberg har man ennå ikke påbegynt byggingen av nytt renseanlegg, og det vil først stå ferdig i 2029-2030, altså flere år senere enn i Fredrikstad og Sarpsborg.
Ministeren begrunnet avgjørelsen for Kongsberg med at det er viktig å vurdere ulike hensyn opp mot hverandre, og at det var «veldig gode grunner» for at Kongsberg skulle få komme i gang med å trygge nye arbeidsplasser og boliger. Et av argumentene var hensynet til forsvarsindustrien, som selvsagt er svært relevant.
Regionen har Borg Havn, som er en viktig NATO-havn med strategisk betydning for forsvaret, og burde derfor også kunne vurderes som en forsvarskommune med tilsvarende behov for utvikling.
Kan statsråden redegjøre for hvilke kriterier som legges til grunn når departementet overprøver Statsforvalterens innsigelser i slike saker, og hvorfor samme skjønnsmessige vurdering ikke er gjort for Fredrikstad og Sarpsborg, som er kommet langt i bygging av helt nye renseanlegg som oppfyller kravene?