Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1893 (2024-2025)
Innlevert: 08.04.2025
Sendt: 08.04.2025
Besvart: 11.04.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva gjør statsråden for å få Ventetidsløftet inn i rett spor, når 18 av 20 foretakstillitsvalgte enda ikke har signert avtalen, fordi de mener overtidsbruken er ulovlig?

Begrunnelse

Da statsråden for snart et år siden lanserte ventetidsløftet ble de tillitsvalgte lovet full medvirkning. Fortsatt har altså mange foretakstillitsvalgte ikke signert. Det er stor avstand mellom det ministeren har gitt av løfter både til media og til storting, og de ulike avtalene tillitsvalgte blir presentert i det ganske land. Noen kan fortelle av avtaler er bestemt uten deres medvirkning. Andre forteller om en slags akkord, hvor du får betalt for antall pasienter som blir behandlet, men får ikke betalt om pasienter ikke møter opp.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Ventetidsløftet ble lansert i mai 2024 etter at ventetidene hadde steget over mange år. Ventetidsløftet er fulgt opp med faste møter, arbeidsgrupper innen sentrale områder og oppdrag til de regionale helseforetakene. Mot slutten av 2024 var utviklingen god, men ventetidstallene for januar 2025 gjorde det klart at det var behov for ekstraordinære tiltak våren 2025 – i tillegg til pågående tiltak. I foretaksmøtet som ble avholdt 19. februar 2025, ble det derfor gjort klart at kapasiteten måtte økes i tråd med kravene fra november 2024. Det arbeidet begynner vi se effektene av.
Ventetidsløftet er et partnerskap med representanter for arbeidstaker- og arbeidsgiver-organisasjonene og jeg har vært tydelig på at tillitsvalgte skal involveres på alle nivåer. Per mars 2025 har alle de regionale helseforetakene fått på plass avtaler og administrative ordninger om ekstra poliklinisk virksomhet denne våren for ansatte som vil arbeide mer. Vi ser at bruken av frivillig ekstraordinært arbeid løses litt forskjellig. Legeforeningen har inngått avtale eller stilt seg bak administrative ordninger de fleste steder, mens Sykepleierforbundet ikke har gjort det. Uansett skal ekstraarbeidet være basert på 100 prosent frivillighet. Avtalene og ordningene som er inngått er også tidsavgrensende. Dette for at de som har ventet lenge skal få startet sin helsehjelp samtidig som helseforetakene oppretteholder normal drift. Avtalene er også tidsavgrensede for ikke å overbelaste helsepersonellet.
Jeg opplever på overordnet nivå at det er godt samarbeid mellom de ulike avtalepartnerne. Detaljer rundt inngåtte avtaler og de administrative ordningene og forhandlinger rundt disse tilligger partene. Vi har jevnlig diskusjoner i partnerskapet om blant annet involvering av tillitsvalgte og de siste ukene har også Spekter og fagforeningene hatt møter for å diskutere hvordan dette kan bli bedre.