Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1887 (2024-2025)
Innlevert: 08.04.2025
Sendt: 08.04.2025
Besvart: 15.04.2025 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): I Agder er om lag 91 % av vannforekomstene påvirket av sur nedbør. Den sure nedbøren er heldigvis sterkt redusert siden 1990-tallet, og er en suksess innen naturrestaurering. Innsatsen har vært på samme nivå i Agder siden siste del av 90-tallet, og Statsforvalteren i Agder melder nå om merbehov.
Ser statsråden behov for økte bevilgninger til kalkning, og hva ser statsråden for seg for å sikre økt kalking?

Begrunnelse

I et normalår anslår Statsforvalteren i Agder et bevilgningsbehov på om lag 44 millioner kroner, mens det i et år med mye nedbør er behov for om lag 56 millioner kroner.
Etter relativt lite nedbør i 2021 og 2022 var nedbørsmengdene i 2023 og 2024 større, men det ble kalket på samme nivå som tidligere. Bufferfond er brukt opp og det er frykt for å måtte avvikle kalking i ett eller flere laksevassdrag. Her er det dessverre slik at selv noen måneder uten kalking kan medføre at den biologiske gevinsten som er bygd opp over 30 år kan gå tapt. Videre kan det ta flere tiår å komme tilbake til der man var hvis kalkingen startes opp igjen.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Regjeringen fremmet 4. april 2025 et forslag til ny forvaltningslov i Prop. 79 L (2024-2025). I proposisjonen uttaler departementet følgende om spørsmålet om en part bør kunne tilkjennes sakskostnader for partens eget arbeid med en forvaltningssak:

«Det klare utgangspunktet etter gjeldende rett er at partens eget arbeid med saken ikke anses som en «kostnad» som kan kreves dekket. Departementet er enig med utvalgets mindretall i at partens egeninnsats ikke bør omfattes av kostnadsbegrepet etter den nye loven. Det må kunne forventes at parter i en klagesak bruker tid på saken uten at dette skal anses som en kostnad forvaltningen bør dekke hvis parten får medhold. Selv om det for den enkelte kan fremstå urimelig å nekte dekning for eget arbeid, særlig for dem som ikke har råd eller mulighet til å benytte advokatbistand, vil et krav på godtgjøring for eget arbeid kunne medføre avgrensningsproblemer og forventninger om dekning som det ikke er grunnlag for. Etter departementets syn bør fysiske og juridiske personer her vurderes likt, selv om spørsmålet oppstår på en noe annen måte der det er ansatte i en juridisk person som utfører arbeidet.»

Etter mitt syn medfører ikke den teknologiske utviklingen, herunder økt bruk av kunstig intelligens, at det er større grunn til å gi parter kompensasjon for tiden de bruker på egen forvaltningssak.