Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1877 (2024-2025)
Innlevert: 06.04.2025
Sendt: 07.04.2025
Besvart: 10.04.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): I svar på spørsmål 1157 gjennomgår statsråden hva som er gjort og hvilken funksjon PNB skal ha. Det som ikke er berørt er statsrådens ambisjoner og strategier om veien videre for PNB.
Jeg ber derfor statsråden redegjøre for hvordan regjeringen vil bruke og utvikle PNBs kompetanse fremover, gitt den krevende geopolitiske situasjonen vi står i?

Begrunnelse

Statsrådens svar på spørsmål 1157 ser tilsynelatende ut som en gjennomgang fra POD. I så måte kan man kanskje si at svaret besvarer deler av utfordringen.
Det som ikke er like avklarende gjennom svaret er det jeg ser som et totalt fravær av ambisjoner og strategier for videreutvikling av PNB.
All den tid regjeringer har brukt lang tid og svært store beløp på å realisere etableringen av senteret, fremstår det som lite ambisiøst at dagens regjering ikke har et mer offensivt syn på PNB.

Astri Aas-Hansen (A)

Svar

Astri Aas-Hansen: I mitt svar på spørsmål 1157 viste jeg til den nylig gjennomførte evalueringen av effekten Politiets nasjonale beredskapssenter (PNB) har hatt på politiets beredskaps- og innsatsevne. Politidirektoratet (POD) er i gang med å følge opp flere av anbefalingene fra evalueringen, herunder å sørge for kunnskapsoverføring fra PNB til politidistriktene, og utvidelse av samhandling og trening mellom de nasjonale beredskapsressursene og innsatspersonellet i politidistriktene. Dette er i tråd med regjeringens ambisjon knyttet til å styrke sikkerhet og beredskap hos politiet i hele landet.
Regjeringen er i gang med å danne et solid kunnskapsgrunnlag for å få en forutsigbar og langsiktig styring i det krevende utfordringsbildet politiet står ovenfor.
Regjeringen har i revidert nasjonalbudsjett (prop. 104 S (2023-2024)) varslet at vi vil legge til rette for en mer langsiktig og helhetlig styring av politiet basert på effektmål knyttet til politiets samfunnsoppdrag, samtidig som det også må ses hen til politiske prioriteringer ut ifra samfunnets forventninger til politiet.
Politiet har en helt sentral rolle i samfunnet og totalberedskapen, derfor er det på tide med en ny grundig utredning og drøfting av politiets rolle. Regjeringen vil derfor nedsette et politirolleutvalg som vil kunne bidra med viktige innspill til spørsmål rundt politiets rolle og oppgaveløsning i lys av samfunnets behov og forventninger.
I dagens sikkerhetspolitiske situasjon vil vi også måtte se nærmere på hvilke konsekvenser utfordringsbildet vil kunne medføre for politiet fremover om situasjonen skulle forverre seg, slik vi blant annet har omtalt i totalberedskapsmeldingen. Jeg har derfor nylig gitt POD i oppdrag å vurdere og komme med anbefalinger om hvilken rolle politiet skal ha i den øvre delen av krisespekteret. Her skal det også ses på hvilken kompetanse- og regelverksbehov som kan oppstå. Dette gjelder for hele politiet, inkludert PNB. Dette vil danne et solid grunnlag for våre vurderinger og prioriteringer når det kommer til videreutviklingen av politiet.