Marian Hussein (SV): Det er stadig flere private aktører som tilbyr diagnostikk og helsescreening med stor usikkerhet om faglig nytte. (Viser for eksempel til saken med Austad Diagnostikk, som helse- og omsorgsministeren formodentlig er kjent med.) Veldig ofte ender dette med uspesifikke funn som utløser et behov for oppfølging, noe som fort havner på fastlegers og spesialisthelsetjenestens bord. Dette skaper unødig frykt i befolkningen og enda større belastning for vår offentlige helsetjeneste. Denne type virksomhet er heller ikke i tråd med faglige anbefalinger.
Hva gjør regjeringen for å begrense denne type kommersiell utnytting av folks frykt for egen helse og den belastningen den påfører allmennlegetjenesten og spesialisthelsetjenesten?
Begrunnelse
Flere private aktører markedsfører og tilbyr diagnostikk og helsescreening. Helsepersonellovens § 13 setter strenge krav til markedsføring av helsetjenester (https://lovdata.no/lov/1999-07-02-64/§13). Helsepersonelloven § 6 (https://lovdata.no/lov/1999-07-02-64/§6) fastslår at helsepersonell "skal sørge for at helsehjelpen ikke påfører pasient, helseinstitusjon, trygden eller andre unødvendig tidstap eller utgift". Det er viktig å avklare om disse virksomhetene bryter denne bestemmelsen når oppfølgingsansvar for den helsehjelpen de yter blir overlatt til den offentlige helsetjenesten.
Kommersiell utnyttelse av befolkningens frykt for egen helse er et alvorlig og omfattende problem. I dette tilfelle påfører det også en svært viktig og allerede presset del av helsetjenestene, en svært lite velkommen, ekstra byrde. Dette mener SV regjeringen plikter å gripe inn mot. Dette kan gjøres, slik helsepersonellovens § 13 åpner for, gjennom at Helse- og omsorgsdepartementet i forskrift gir nærmere bestemmelser om markedsføring og eventuelt forbud mot visse former for markedsføring. Det bør også vurderes om det skal reguleres hvordan denne type virksomheter skal drives. Dette slik at de ikke driver i strid med helsepersonelloven § 6, og utgjør en unødvendig belastning for den offentlige helsetjenesten. Det er også en bekymring at denne ansvarsfraskrivelsen fra de private med oppgaveoverføring til fastlegene og spesialisthelsetjenesten medfører en fortrenging av pasienter som ikke har ressurser til å kjøpe denne type helsetjenester.