Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1864 (2024-2025)
Innlevert: 04.04.2025
Sendt: 07.04.2025
Besvart: 09.04.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Helseministeren og regjeringen er opptatt av at effektive vaksiner tas i bruk. Hvordan vil helseministeren sørge for at metodevurderingen fullføres slik at vaksinene mot vannkopper og helvetesild kan vurderes for statsbudsjettet 2026, og vil helseministeren be om at vurderingen av helvetesildvaksinen prioriteres, i tråd med svenske myndigheter, dersom vurderingen av vannkoppevaksinen blir ytterligere forsinket?

Begrunnelse

Jeg viser til mitt tidligere spørsmål om vurdering av vaksiner mot vannkopper og helvetesild, samt helseministerens svar (ref. 15:1151 (2024–2025)). Jeg merker meg at svenske Folkhälsomyndigheten publiserte sin vurdering av helvetesildvaksinen i mai 2024 og av vannkoppevaksinen i oktober 2024. Norske myndigheter samarbeider med de fagmiljøene som sto bak den svenske utredningen.

Helseministerens svar tyder på at forsinkelsene skyldes kompleksiteten rundt vannkoppevaksinen. Men svenskene publiserte først vurderingen av helvetesildvaksinen, noe som tyder på at den er mindre komplisert å vurdere.

I vårt representantforslag viste vi til britiske myndigheters vurdering, som bygger på data fra USA, hvor vannkoppevaksinen ble innført i 1995. Både britiske og svenske myndigheter konkluderer med at vaksinen ikke fører til økt forekomst av helvetesild blant voksne. Disse dataene var tilgjengelige allerede i 2022. Hypotesen om økt risiko er dermed ikke ny og bør ikke gi nye forsinkelser.

To år etter oppstart av et nordisk samarbeid, publiserte Sverige sin rapport om helvetesild. Norske myndigheter har brukt tre år, og helseministeren antyder fortsatt ett år til med vurdering. Det framstår som urimelig at Norge bruker betydelig lengre tid enn Sverige og Storbritannia.

Oslo Economics anslår 20.000 nye tilfeller av helvetesild årlig i Norge, hvorav ca. 2.500 er alvorlige med langvarige smerter. Det betyr at rundt 60.000 mennesker har fått helvetesild, og 7.500 av dem alvorlig, mens metodevurderingen har pågått.

I debatten om vårt forslag anerkjente helseministeren at DMPs anbefaling om helvetesildvaksine for immunsupprimerte har ligget til behandling siden mai 2023. Han viste til at dette naturlig vurderes sammen med FHIs arbeid. Disse pasientene er alvorlig syke og har et reelt behov. Vaksinen må i dag dekkes av den enkelte. FrP har derfor inkludert den for denne gruppen i sitt alternative statsbudsjett for 2025.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Direktoratet for medisinske produkter (DMP) samarbeider med Folkehelseinstituttet (FHI) om metodevurderinger av vaksiner. Metodevurderinger er grunnlaget for FHIs anbefalinger til Helse- og omsorgsdepartementet om offentlig finansiering av vaksiner. Behovet for metodevurderinger er ifølge DMP økende, og departementet vil ta opp saksbehandlingstiden for metodevurderinger av vaksiner i styringsdialogen med DMP.
Arbeidet med metodevurdering av vaksiner mot vannkopper og helvetesild er prioritert og pågår. Departementet har fått bekreftet fra FHI at det er fremdrift i arbeidet, og en vurdering ventes i løpet av 2025. Departementet vil avvente en anbefaling fra FHI, og vil vurdere videre oppfølging i ordinære budsjettprosesser.