Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1850 (2024-2025)
Innlevert: 04.04.2025
Sendt: 04.04.2025
Besvart: 10.04.2025 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Dagsavisen har gjennom flere oppslag den siste tida avdekket hvordan skolen står i skvis knytta til elever som er i kontakt med narkotika og alvorlig kriminalitet. Eksempelet med de anonymiserte guttene Modi og Amir som ble utestengt er graverende. Oslo-byrådet påpeker at verken opplæringslova eller taushetsplikten gir rom for god håndtering.
Mener statsråden det trengs lovendringer, eller hvordan kan elever på randen til en kriminell løpebane få riktig og nødvendig oppfølging på og rundt skolen for å forbli lovlydige i dag?

Begrunnelse

Forebygging skjer på mange arenaer. Skolen kan ikke ha ansvaret for oppfølging av ulovligheter. Like fullt er det dramatisk om tilknytningen til nærskolen faller bort og elevenes fastpunkt i livet forsvinner. Koordinering gjennom skolen og tilstedeværende instanser på skolen kan være en trygghet for elever. Alle elever har rett på et trygt og godt skolemiljø, og aktivitetsplikten slår inn hvis det ikke er tilfelle.

Viser til oppslag i Dagsavisen 4. april, 31. mars, 30. mars og 28. mars.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Det er vanskelig for alle berørte når barn er involvert i kriminalitet. Skoler står i slike tilfeller også i en krevende situasjon, og godt samarbeid mellom skolen, andre offentlige instanser, foreldre og eleven selv er avgjørende for å finne gode løsninger.

Skolen skal være trygge for alle elever. Opplæringsloven har gode virkemidler for å håndtere at elever er involvert i kriminalitet, både for å ivareta disse elevene, og øvrige elevers rett til opplæring og et godt skolemiljø. Skolens eget reglement kan inneholde regler om bortvisning for brudd på skolereglene. Elever på ungdomsskolen kan bortvises for opptil tre dager. Elever på videregående skoler kan bortvises for resten av skoleåret dersom regelbruddene er særlig alvorlige. Kommuner og fylkeskommuner kan også pålegge eleven å bytte skole dersom oppførselen til eleven går alvorlig ut over tryggheten eller læringen til en eller flere medelever dersom mindre inngripende tiltak ikke vil avhjelpe situasjonen. Både bortvisning (for én dag eller mer) og pålagt skolebytte krever at det blir fattet vedtak.

Skolen må arbeide for at alle elever har et trygt og godt skolemiljø. Et trygt og godt skolemiljø er et viktig forebyggende tiltak som kan forebygge at elever begår kriminalitet. For å støtte opp under dette og for å bidra til trygge skole- og nærmiljøer for alle har regjeringen satt av 115 mill. kr til kommunale beredskapsteam og skolemiljøteam for 2025.

Det er viktig å understreke at elever som begår, eller står i fare for å begå kriminalitet, ikke skal følges opp av skolen alene. Skolen har plikt til å melde fra til barnevernet når et barn viser alvorlige atferdsvansker i form av for eksempel alvorlig eller gjentatt kriminalitet eller ulovlig bruk av rusmidler. Skolen skal samarbeide med andre tjenesteytere dersom samarbeid er nødvendig for å gi eleven et helhetlig og samordnet tjenestetilbud. Kommunen og fylkeskommunen skal også sørge for at alle som utfører tjeneste eller arbeid etter opplæringsloven er oppmerksomme på forhold som bør føre til tiltak fra sosialtjenesten eller helse- og omsorgstjenesten. Det påligger videre politiet å innlede et nært samarbeid med skole- og sosialmyndighetene og snarest underrette disse om forhold av antatt interesse for deres virksomhet.

Vi har med andre ord mange verktøy, og det er viktig at disse brukes godt lokalt.

Samtidig skal vi alltid vurdere om det er behov for forbedringer, og jeg har vært tydelig på at jeg ser at reglene for hvilke opplysninger som kan deles mellom skoler, spesielt i overgangen fra ungdomsskolen til videregående skole, kan være for strenge. I dag åpner ikke opplæringsloven eller privatskoleloven for at det deles informasjon om elever med vold/trusselhistorikk med den videregående skolen som eleven skal starte på. Dette kan for eksempel føre til uheldige klassesammensetninger. Jeg vurderer derfor å lage et forslag som utvider adgangen til å dele informasjon om elever i forbindelse med skolebytte.