Skriftlig spørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1845 (2024-2025)
Innlevert: 04.04.2025
Sendt: 04.04.2025
Besvart: 09.04.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Alfred Jens Bjørlo (V)

Spørsmål

Alfred Jens Bjørlo (V): Modum Bad fremmer psykisk helse og livskvalitet gjennom behandling, forsking og forebygging. Dei har kapasitet og vilje til å hjelpe fleire, men får ikkje lov.
Vil statsråden sørge for at ideelle aktørar som Modum Bad igjen får gjere eigne rettighetsvurderingar og få større fridom til å bruke sin kapasitet der behovet er størst?

Begrunnelse

Den nye rammeavtalen mellom Helse Sør-Øst og private/ideelle institusjoner, som trådte i kraft i 2024, legger opp til at rettighetsvurderinger skal gjøres på helseforetaksnivå – altså sentralt i de regionale helseforetakene. Det innebærer at avtalepartnere som blant annet Modum Bad og Capio, som tidligere har hatt kompetanse og ansvar for rettighetsvurdering, nå ikke lenger har anledning til å gjøre disse vurderingene selv. Dette er i tråd med føringene i avtalen.
Avtalepartnerne er samtidig forpliktet til å opprettholde en viss bemanning og kapasitet, men kan i praksis i mindre grad påvirke hvilke pasienter som faktisk får tilbud. Dette kan føre til ubenyttet kapasitet og i verste fall at pasienter med rett til nødvendig helsehjelp ikke får et tilbud ved institusjoner som har kompetanse og ressurser tilgjengelig.
Dette handler ikke om en sentralisering av vurderingsansvaret, som gjør det vanskeligere for private aktører å bruke den fleksibiliteten og kapasiteten de faktisk har – og som de tidligere har hatt myndighet til å benytte innenfor rammene av spesialisthelsetjenesteloven.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Helse- og omsorgsdepartementet har på bakgrunn av dette spørsmålet bedt Helse Sør-Øst RHF om en orientering om saken. Helse Sør-Øst RHF opplyser at enkelte private leverandører er gitt kompetanse til å rettighetsvurdere henvisninger i dagens avtaler innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling og psykisk helsevern. I de nye avtalene innen spiseforstyrrelser og i anskaffelsen av tverrfaglig spesialisert rusbehandling som ble kunngjort i januar 2024, er denne kompetansen imidlertid i sin helhet lagt til helseforetak og sykehus med opptaksområde.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at rett til nødvendig helsehjelp for pasienter innen psykisk helsevern vurderes i samsvar med prioriteringsveilederen i psykisk helsevern. En sentralisering/samling av rettighetsvurderinger bidrar i følge Helse Sør-Øst RHF til en harmonisering i hvordan veilederen praktiseres. Det er en målsetning at like forhold i størst mulig grad vurderes likt, og at det er pasientens behov som skal være styrende for behandlingen. Alle pasienter som har rett til nødvendig helsehjelp, skal få det.
Pasienter som er gitt rett, vil behandles ved helseforetak, sykehus eller hos private avtaleparter. Helseforetakene og sykehusene i regionen har i følge Helse Sør-Øst RHF en god oversikt over hvilke avtaler som er inngått innen området. I tillegg har pasientene selv rett til å velge behandlingssted.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at de har en løpende dialog med de private avtalepartene, og at det rapporteres månedlig på ulike variabler. Helse Sør-Øst RHF har derfor god oversikt over tilgjengelig kapasitet og samlet kapasitetsutnyttelse hos private avtaleparter, og opplyser at det innen psykisk helsevern er tilnærmet full utnyttelse av inngåtte avtaler over tid.