Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1843 (2024-2025)
Innlevert: 03.04.2025
Sendt: 04.04.2025
Besvart: 11.04.2025 av næringsminister Cecilie Myrseth

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): I Dagsnytt 18 den 26. mars 2025 uttalte statsråden at en dagsavgift ved innkjøring i Lofoten er det samme som å privatisere hele Lofoten.
Kan statsråden utdype hvordan en dagsbesøksavgift inn i et område der inntekten går til kommunen(e) innebærer en privatisering av det samme området, og kan det bes om at statsråden redegjør for hvordan dette eventuelt skiller seg fra andre typer avgifter som er knyttet til kjøring i utvalgte områder, slik som bomringer, rushtidsavgifter og lignende?

Begrunnelse

Dagsbesøksavgift er ønsket flere steder i Norge og brukes i dag mange steder i Europa. En dgasbesøkavgift rammer dagsbesøkende som cruisegjester og bobiler som ofte ikke betaler andre avgifter slik som f.eks. overnattingsmoms. I 2024 innførte Venezia kommune en prøveordning med adgangsavgift for turister som reiser inn til den historiske bykjernen. Den venetianske avgiften rammer kun dagsbesøkende og avgiftsplikten faller på den enkelte turist, uavhengig av hvordan turisten kommer seg inn til den historiske kjernen. Turisten må dokumentere betalt avgift via en app eller direkte på nettsiden. Det er lagt opp til at det kan gjennomføres kontroller og at brudd kan sanksjoneres. Det er gjort fritak for ulike grupper, for eksempel: Fastboende i Venezia, fastboende i den omliggende regionen, personer som besøker fastboende og yrkesutøvere og studenter. Formålet med avgiften er å legge til rette for bærekraftig turisme.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Regjeringens innsats for reiseliv innebærer en helhetlig satsing der vi også tar vare på lokalsamfunnene, menneskene og naturen i de områdene av landet som får besøk. Skal reiselivsnæringen fortsette å vokse, må dette skje innenfor bærekraftige rammer.

Muligheten til å kreve inn et besøksbidrag er etterspurt av flere norske kommuner. Bakgrunnen er at flere turister fører til et økt press på fellesgoder, som for eksempel tilgang til stier, offentlige toaletter og søppelhåndtering. Regjeringen la derfor frem et forslag til lov om besøksbidrag 10. april 2025, for å gi kommunene et nytt verktøy for å håndtere disse utfordringene.

Lovforslaget innebærer en kommunal overnattingsavgift på 3 pst. på alle former for korttidsovernatting mot betaling. Ordningen, som er frivillig å innføre, vil være tilgjengelig for alle landets kommuner. Forslaget innebærer at de besøkende i større grad enn tidligere må bære kostnadene de påfører lokalsamfunnene. Dette kan bidra til bedre sameksistens mellom lokalbefolkningen og de besøkende.

Stortingsrepresentanten peker på andre former for besøksbidrag som regjeringen ikke har valgt å gå videre med. Når det gjelder innkreving av bompenger, er dette strengt regulert i veglova § 27. Bompengeinntektene kan kun brukes til tiltak som veglova regulerer, dette gjelder primært infrastruktur for vei, men også til skinnegående kollektivtransport. Bompengeinntektene i bompengeringene i byene kan også brukes til driftstiltak for kollektivtransport. I tillegg stiller EU-regelverk krav til innføring og bruk av bompengeinntekter.

Videre trekker stortingsrepresentanten frem Venezia og deres forsøk med adgangsavgifter. Det er vel neppe noen områder i Norge som kan sammenliknes med Venezia, verken hva gjelder turisttilstrømming eller geografi. En slik løsning reiser en rekke juridiske og praktiske spørsmål, og etter mitt syn er det prinsipielt uheldig å innføre en inngangsavgift for å besøke et avgrenset område av landet.

Et besøksbidrag knyttet til overnatting løser ikke alt. Men dersom Norge skal bevare sin attraksjonskraft som reiselivsdestinasjon for norsk og utenlandske turister i årene som kommer, må vi ta tak i utfordringene som vekst i antall besøkende medfører. Med regjeringens forslag får kommunene et nytt verktøy de frivillig kan velge å benytte i møte med flere besøkende.