Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1831 (2024-2025)
Innlevert: 03.04.2025
Sendt: 03.04.2025
Besvart: 10.04.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Vil statsråden kreve at Kolbotn stasjon skal anlegge heiser til begge perronger for å sikre at stasjonen blir godt universelt utformet?

Begrunnelse

BaneNor har fått en kostnadsramme på 1,3 milliarder kroner for ombygging av Kolbotn stasjon. (https://www.nrk.no/nyheter/ny-kolbotn-stasjon-koster-1_3-milliarder-1.16882390)
Den nye Kolbotn stasjon bygges med kulvert under perrongene, altså er stasjonen over to plan. I Bane NORs Stasjonshåndbok er det oppgitt følgende krav (2.3.5. F):

"Det skal installeres heis på stasjon med to etasjer eller mer."

I og med at stasjonen er over to plan mener jeg at kravet om heis er tilstede.
BaneNor har sagt i et åpent møte på Kolben på Kolbotn sagt at de ikke kan sette inn heiser på grunn av kommunens reguleringsplan.
Onsdag 26. mars 2025 vedtok et enstemmig kommunestyre i Nordre Follo dette:
Nordre Follo kommune ønsker at det blir anlagt heiser til begge perronger for å sikre at stasjonen blir godt universelt utformet for alle våre innbyggere

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Universell utforming er viktig for jernbanesektoren, og det blir jobbet systematisk og målrettet for at togstasjoner skal bli universelt utformet. På noen stasjoner betyr dette at høydeforskjeller utlignes med trapp og gangrampe, på andre stasjoner trapp og heis. Heis eller gangrampe velges ut fra forholdet til drift, gangavstander og tilgjengelig areal. Gangrampe og heis er ansett som likeverdige løsninger i universelt utformede stasjoner.
Kolbotn stasjon bygges med trapper og ramper, ikke heis. Dette er i tråd med gjeldende krav til universell utforming, og i henhold til reguleringsplanen som ble vedtatt av Nordre Follo kommune i 2020.
Ved førstegangsbehandling av planforslaget ble heis vurdert, og det ble konkluderte med at heis ikke bygges pga. blant annet varierende erfaring med heis på togstasjoner, herunder problemer med driftsstans. Bruk av ramper skal sikre trinnfrie forbindelser mellom sentrum og togstasjonen, og god tilgjengelighet på stasjonen. Fjerning av det tredje sporet muliggjør også gode koblinger mellom stasjonen og torget.
I planarbeidet med Kolbotn stasjon er det gjennomført en ordinær medvirkningsprosess, der berørte og andre interesserte hadde mulighet til å få informasjon og komme med innspill. Heis var ikke et tema i merknadsdokumentet eller sluttbehandlingen av planforslaget.
Selv om kommunestyret i Nordre Follo nå likevel ønsker at det bygges heis på stasjonen, er det Bane NORs vurdering at vurderingene fra førstegangsbehandlingen av planforslaget fortsatt står seg, og at ramper er den beste og mest robuste løsningen. Hensynet til kostnad og fremdrift i arbeidet tilsier også at det er urealistisk å endre planene nå som byggingen er i gang. Stasjonen vil bli universelt utformet, i tråd med gjeldende regelverk, uten bygging av heis.
Det er et uttrykt mål at antallet universelt utformede og tilgjengelige stasjoner skal opp, og i Nasjonal transportplan 2025-2036 heter det at:

"Regjeringen har som ambisjon at om lag 45 prosent av alle togreisene vil foregå til/fra en universelt utformet stasjon i løpet av første seksårsperiode og 68 prosent i hele planperioden".

Ombyggingen av Kolbotn stasjon er et viktig bidrag for å nå dette målet.