Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1830 (2024-2025)
Innlevert: 03.04.2025
Sendt: 03.04.2025
Besvart: 10.04.2025 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Ny pengespillovgivning har medført at lokalradio ikke lenger kan avvikle smålotterier til inntekt for egen virksomhet. Kultur- og likestillingsdepartementet har bekreftet overfor Norsk Lokalradioforbund at dette er en utilsiktet konsekvens av ny lov. Til tross for flere henvendelser har departementet ikke fulgt opp saken. Tapet av disse lotteriinntektene rammer bransjen hardt, spesielt de minste og mest sårbare lokalradioene som er avhengige av disse midlene for å overleve.
Hva vil statsråden gjøre for å rette opp denne uheldige utviklingen og sikre at lokalradioene får tilgang til alternative inntektsmuligheter?

Begrunnelse

Lokalradiobransjen består av et mangfold av aktører med ulike oppdrag, mål, organisering, størrelse og finansieringsmodeller. I mange år har flere lokalradioer lovlig arrangert smålotterier, hvor overskuddet har vært en viktig inntektskilde for å finansiere driften. Disse inntektene er spesielt viktige for aktører med et ikke-kommersielt formål, hvor frivillig arbeid er en sentral drivkraft.
Reglene for smålotteri skulle nylig forenkles, slik at det ikke lenger var nødvendig å søke om tillatelse. Det er imidlertid fortsatt visse vilkår som må oppfylles, som beskrevet på Lotteritilsynets nettsider. Mange lokalradioer oppfyller kravene for å drive smålotteri, men har blitt utestengt fra å gjøre dette på bakgrunn av Lotteritilsynets tolkning av lovarbeidene som omhandler en annen type pengespill.
Lotteritilsynet har, i tråd med lovforarbeidene i Prop. 220 L (2020-2021), punkt 14.2, konkludert med at lokalradioer ikke kan fortsette med smålotteriene. Dette er basert på Lotteritilsynets tolkning av intensjonene i lovforarbeidene knyttet til bingo i lokalradio og lokalfjernsyn, der det blir antatt at aktører som driver med slike typer pengespill ikke kan arrangere lotterier. Den nye lovgivningen forbyr dermed smålotterier for lokalradioer, selv om de i stor grad oppfyller kravene for å arrangere dem.
Denne utviklingen har fått alvorlige konsekvenser for lokalradiobransjen, spesielt for de minste og mest sårbare aktørene. Tapet av disse lotteriinntektene rammer hardt, og mange av disse stasjonene har ikke kapasitet til å drive andre former for pengespill, som bingo, på grunn av sin struktur og bemanning. Denne situasjonen har ført til økonomiske utfordringer for mange lokalradioer, som nå står i fare for å redusere driften eller legge ned virksomheten.
Behovet for å rydde opp i dette ble sterkt understreket sist uke under Norsk Lokalradios Landskonferanse i Bergen sist uke.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: Jeg takker representanten for spørsmålet, og kan forsikre om at jeg er oppmerksom på saken.
Utfordringen er at det nye lovverket kun tillater pengespill uten søknad om tillatelse - slik som smålotteri - dersom overskuddet går til ikke-fortjenestebaserte formål, jf. pengespilloven § 22. Bestemmelsen som gjelder særskilt for kringkastere i lovens § 20, åpner heller ikke for denne typen pengespill, men derimot for bingo.
Det er viktig for meg at lokalradioene, og særlig småaktørene, sikres mulighet til videre drift. Samtidig veier hensynet til å begrense omfanget av det private pengespillmarkedet tungt.
Departementet arbeider allerede med en løsning som vil balansere disse hensynene på en god måte, og vi planlegger å fremlegge et forslag til forskriftsendring i løpet av våren.