Skriftlig spørsmål fra Turid Kristensen (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1821 (2024-2025)
Innlevert: 01.04.2025
Sendt: 02.04.2025
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 08.04.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Turid Kristensen (H)

Spørsmål

Turid Kristensen (H): Spillavhengighet Norge har offentliggjort at de nå må legge ned tilbudet Svartjenesten på grunn av manglende økonomiske ressurser. Dette er et svært viktig og godt tilbud til spilleavhengige, og en nedleggelse vil kunne få alvorlige konsekvenser.
Hva vil statsråden bidra med for å sikre at dette tilbudet kan videreføres?

Begrunnelse

Spillavhengighet Norge driver et svært viktig hjelpetilbud til spilleavhengige i Norge. De har nå kommet med et opprop fra sitt Landsmøte 2025. Budskapet i oppropet er at tilbudet Svartjenesten må legges ned på grunn av manglende økonomiske ressurser. Denne hjelpetelefonen beskrives som selve hjertet i organisasjonen Spillavhengighet Norge, og oppfattes som inngangsporten til alle organisasjonens hjelpetilbud.
Rapporten «Omfanget av penge- og dataspillproblemer i Norge 2022» beskriver en nedgang i antall spilleavhengige, noe som er gledelig. Usikkerheten om tallene er likevel ganske stor, og Spillavhengighet Norge og andre aktører opplever en økning i antall henvendelser.
Spillavhengighet Norge har i 23 år jobbet for å sikre gode hjelpetilbud, både til de avhengige og deres pårørende, og er en ganske unik organisasjon i Norge. En organisasjon som tilbyr en tjeneste det er viktig at vi tar vare på.
Stortinget debatterte 18. mars et representantforslag om å sørge for en forsterket politikk for å forhindre spilleavhengighet. Det var bred tverrpolitisk enighet i fem av de seks forslagene, forslag som både handlet om å forebygge og behandle spilleavhengighet. I innstillingen pekes det også på det viktige arbeidet Spillavhengighet Norge utfører, og det er en utfordring for organisasjonen å kunne måte den økte pågangen innenfor de rammene de har i dag. Det vises også til at tilbudet som Spillavhengighet Norge må kunne sees på som en del av forebyggingsarbeidet og behandlingstilbudet vi har.
Det kan synes som om det er behov for en rask gjennomgang av tildeling av økonomisk støtte til aktører som jobber for å forebygge og behandle spilleavhengighet, for å sikre at viktige aktører som Spilleavhengighet Norge og dere hjelpetilbud Svartjenesten ikke må legges ned. Det fremstår som viktig at en slik gjennomgang ikke må vente til en oppdatert handlingsplan mot spilleavhengighet skal legges frem, men at statsråden griper fatt i dette for å finne en ordning som kan ivareta et viktig hjelpetilbud til spilleavhengige i Norge.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Spørsmålet ble stilt til Kultur- og likestillingsministeren, men besvares av meg som Helse og omsorgsminister. Det er Helsedirektoratet som forvalter tilskuddene innen Helse- og omsorgsdepartementets budsjettområde som det vises til i spørsmålet. Alle søknader behandles på selvstendig grunnlag ut fra fastsatte kriterier for de aktuelle tilskudds-ordningene. Departementet har på bakgrunn av representantens spørsmål mottatt følgende informasjon fra Helsedirektoratet:

«Spillavhengighet Norge har sendt åtte søknader til Helsedirektoratet på syv ulike tilskuddsordninger, og får tildelt totalt kroner 6 685 000 fra Helsedirektoratet for 2025. Det er betydelige overlapp mellom innholdet i Spillavhengighet Norge sine søknader på ordningene "Hjelpetelefon- og chattilbud innen psykisk helse-, rus- og voldsfeltet", "Samtale- og mestringstilbud innen psykisk helse-, rus- og voldsfeltet", "Hjelpetiltak for personer med problematisk spillatferd". Det er mange søkere og med det stor konkurranse på tilskuddsordningene.
Alle søknader blir grundig gått igjennom etter flere vurderingskriterier. Spillavhengighet Norge fikk gjennomgående lavere poeng på flere vurderingskriterier siden søknadene var svært overordnede, lite beskrivende og/eller ikke svarte ut viktige punkter på en tilfredsstillende måte. Det førte til at de ikke nådde opp i konkurransen med de andre søkerne på ordningen «Hjelpetelefon- og chattilbud innen psykisk helse-, rus- og voldsfeltet».

Imidlertid søker Spillavhengighet Norge om midler til generell drift også fra Lotteri- og stiftelsestilsynet. De har fått støtte herfra de siste årene, og disse midlene kan Spillavhengighet Norge forvalte som de ønsker, også til drift av Hjelpetelefonen. De får innvilget midler fra Lotteri- og stiftelsestilsynet på samme nivå som for 2024. Det betyr at Spillavhengighet Norge samlet mottar 10 300 000 kroner i tilskudd fra Lotteri- og stiftelsestilsynet og Helsedirektoratet. Dette er en økning på over 1 000 000 kroner fra i fjor.»
Helsedirektoratets opplysninger gir således et annet bilde av den økonomiske situasjonen for Spillavhengighet Norge enn det representanten Kristensen gir uttrykk for. Uten å ta stilling til hvilke aktører innen spillfeltet som bør få støtte av staten, vil jeg fremheve de ideelle aktørenes viktige rolle i det samlede behandlingstilbudet til personer med spilleavhengighet og spilleproblemer.
Til slutt nevner jeg at Nasjonalt kompetansesenter for spillforskning ved Universitetet i Bergen har utført en evaluering av de tiltakene som retter seg mot forebygging og behandling av spilleproblemer, på oppdrag fra Helsedirektoratet. Kompetansesenteret har vurdert i hvilken grad de to siste handlingsplanene (2019-2021 og 2022-2025) har blitt implementert i kommunene, rus- og avhengighetsklinikkene, fengslene og kriminalomsorgen. Arbeidet er nettopp sluttført og rapporten vil bli gjennomgått med tanke på utvikling av nye tiltak mot spilleproblemer etter at den nåværende planen løper ut i år.