Skriftlig spørsmål fra Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1810 (2024-2025)
Innlevert: 31.03.2025
Sendt: 01.04.2025
Besvart: 09.04.2025 av forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland

Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG)

Spørsmål

Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG): Vil ministeren signalisere overfor norske universiteter og høyskoler om at hun oppfordrer forskere til ikke å svare på Trumps spørreskjema til forskere fordi spørsmålene utgjør en politisering av fri forskning med mål om å hindre fri forskning og akademisk frihet?

Begrunnelse

Forskere over hele verden har de siste ukene mottatt et spørreskjema fra amerikanske myndigheter. Mange av de 36 spørsmålene er politisk ladet. Forskerne som har mottatt spørsmålene må blant annet svare på om de jobber med klima- og miljørettferdighet eller “kjønnsideologi”. De som har mottatt skjemaet mottar finansiering fra USA eller samarbeider med amerikanere som får midler fra føderale myndigheter.
Det er uklart om norske forskere så langt har mottatt skjemaet, men ifølge Aftenposten (https://www.aftenposten.no/verden/i/zAyOQK/trump-administrasjonen-krever-svar-fra-forskere-i-europa) så har universitetene litt ulik holdning til skjemaet. NTNU ber enkeltforskere vurdere om de skal svare selv, mens Universitetet i Oslo synes å ha tatt et standpunkt om at deres forskere ikke skal svare på skjemaet. Det er behov for en tydeliggjøring av hva regjeringen mener, slik at ansvaret ikke legges på enkeltpersoner. MDG mener brevet representerer en innblanding i fri forskning og en politisering av vitenskapen som er svært uheldig. Norske myndigheter bør ta avstand fra spørreskjemaet, både ved å oppfordre forskere til å ikke svare på brevet og ved å gi tydelig beskjed om saken overfor amerikanske myndigheter.

Sigrun Aasland (A)

Svar

Sigrun Aasland: Jeg deler representantens bekymring for utviklingen i USA når det gjelder akademisk frihet og fri forskning, og for hvordan dette vil påvirke fri forskning i hele verden. Dagens situasjon er uoversiktlig og usikker, men vi ser flere tydelige tegn på at en politisk agenda legger tydelige begrensinger på hva det kan forskes på og formidles om, slik som dette spørreskjemaet som representanten tar opp.
Innholdet i spørreskjemaet er ikke i tråd med våre verdier knyttet til akademisk frihet og fri forskning. Jeg vil understreke at ingen norske institusjoner ikke skal føle seg presset til å svare på spørreskjemaet. Jeg instruerer ikke norske universiteter og høyskoler om hvordan de svarer på brev, og har tillit til de vurderingene de høyere utdanningsinstitusjonene selv gjør i disse tilfellene. Det er viktig for meg at institusjonene ikke opplever at den akademiske friheten er truet.
For meg er det viktig å gjøre det vi kan her i Norge for å dempe de negative konsekvensene for norsk forskning og være en tydelig forsvarer av den akademiske friheten også internasjonalt. Jeg jobber med å koordinere videre arbeid. Forskningsrådet har satt ned en egen innsatsgruppe for å kartlegge hvordan situasjonen påvirker forskning i Norge. Jeg har, og vil også fremover ha, tett og jevnlig dialog med både Forskningsrådet og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) om situasjonen for både forskning og høyere utdanning, og om hvordan vi nå kan sikre god og oppdatert informasjon til forskere og studenter.