Skriftlig spørsmål fra Erlend Svardal Bøe (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1783 (2024-2025)
Innlevert: 28.03.2025
Sendt: 28.03.2025
Besvart: 09.04.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Hva vil statsråden gjøre for at norske spedbarn kan få et godt forebyggende tilbud mot den alvorlige luftveisinfeksjonen som RS-virus er?

Begrunnelse

Hvert år legges minst 1 000 norske spedbarn inn på sykehus på grunn av alvorlige RS-virusinfeksjoner. Mange flere blir syke, men kan behandles hjemme. Dette er en stor belastning for sårbare spedbarn og deres familier. Det er også en stor belastning for en allerede presset helse- og omsorgstjenesten.
Nesten alle land i Europa har nå etablert offentlige finansierte forebyggende strategier mot RS-virusinfeksjoner hos spedbarn. For RS-virussesongen 2024/2025 er dette blant annet på plass i Spania, Portugal, Italia, Sveits, Frankrike, Tyskland, Østerrike, Portugal, Irland, Belgia, Nederland, Finland, Polen etc. (der man gir spedbarn et beskyttende RS-virus antistoff med lang halveringstid) og i England (der man anbefaler en RSV-vaksine til gravide kviner).
Arbeidet med en slik forebyggende strategi i Norge henger etter. Det betyr at norske spedbarn ikke får tilbud om en like god beskyttelse mot RS virusinfeksjoner sammenlignet med andre land i Europa. Det må tas på alvor.
Det vises også til dette innlegget fra Claus Klingenberg som er professor ved Institutt for Klinisk medisin, UiT-Norges arktiske universitet, og seksjonsoverlege ved barne- og ungdomsavdelingen, Universitetssykehuset Nord-Norge: https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/8qOO6r/rs-virus-epidemiene-blant-spedbarn-kan-unngaas

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: God hånd- og hostehygiene er det viktigste infeksjonsforebyggende tiltaket mot RSV-infeksjon. Dette er særlig viktig for nyfødte og spedbarn som kan bli alvorlig syke av mange vanlige luftveisinfeksjoner.
Monoklonalt antistoff (palivizumab) er tilgjengelig til bruk som profylaktisk behandling til særlig utsatte barn, og dette har vært brukt som forebyggende behandling mot RS-virusinfeksjoner i cirka 20 år. Aktuelle målgrupper er barn under 2 år med alvorlig medfødt sykdom, immunsvikt, alvorlig lunge-hjerte-sykdom eller ekstremt premature barn. Norsk barnelegeforening har utarbeidet nærmere indikasjoner for behandling med palivizumab.
For forebygging av alvorlig RSV-infeksjon hos nyfødte og barn opp til 1 år i deres første RSV-sesong, pågår det en metodevurdering for et monoklonalt antistoff med lang virketid (nirsevimab). DMP har informert departementet om at dette arbeidet er godt i gang.
Helse- og omsorgsdepartementet gjør løpende vurderinger av innholdet i barne-vaksinasjonsprogrammet og vil vurdere om et program for RS-virusinfeksjon skal innføres når dette er utredet.