Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til digitaliserings- og forvaltningsministeren

Dokument nr. 15:1779 (2024-2025)
Innlevert: 28.03.2025
Sendt: 28.03.2025
Besvart: 22.04.2025 av digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Hvordan vil ministeren sørge for at målet om økt og hurtigere bruk av KI i offentlig sektor ikke medfører flere slike grove feil som vi nylig så i Tromsø, og hvordan følges målet om økt bruk av KI i offentlig sektor opp med opplæring og veiledning i ansvarlig bruk av KI, også om hva KI ikke skal brukes til?

Begrunnelse

Digitaliseringsministeren har gjentatte ganger sagt at det er et mål at 80 % av offentlig sektor skal ta i bruk kunstig intelligens, og har nylig opprettet et utvalg som skal sørge for "øke tempoet i bruken av kunstig intelligens på norske arbeidsplasser".
Forrige torsdag kom det fram at Tromsø kommune brukte kunstig intelligens til å skrive en utredning av konsekvenser av å slå sammen flere skoler og barnehager. Det ble avslørt at rapporten inneholdt en rekke henvisninger til kilder som ikke eksisterer.
Flere eksperter peker på at KI-språkmodeller alltid vil innebære risiko for å fabulere, fordi teknologien ikke kan skille mellom fakta og fiksjon. Utover dette er det store utfordringer med generative språkmodeller blant annet knyttet til manglende åpenhet og ansvarlighet fra selskapene, fare for diskriminering, klima- og miljøfotavtrykk, arbeidstakerrettigheter, mm. Disse bekymringene er ikke adressert i regjeringens digitaliseringsarbeid og stadige oppfordringer til å bruke KI i offentlig sektor.
I en situasjon med presset kommuneøkonomi er det forståelig at KI kan ses på som en løsning for å få gjort stadig mer med mindre ressurser. Saken i Tromsø viser at det ikke nødvendigvis er tilfelle, men faktisk genererer merarbeid og resultater med svært lav kvalitet.

Karianne O. Tung (A)

Svar

Karianne O. Tung: Regjeringen har satt et mål om at 80 prosent av offentlige virksomheter skal ta i bruk kunstig intelligens (KI) i år, og alle innen 2030. Ikke for at KI er et mål i seg selv, men for å utvikle bedre tjenester og løse oppgaver mer effektivt. Kunstig intelligens fritar ikke fra ansvar, og de vanlige lovene og reglene til offentlig saksbehandling gjelder fortsatt.
Den alvorlige feilen i Tromsø kommune har vært en viktig påminnelse om at vi ikke kan stole blindt på teknologien. Offentlig sektor må lære av denne feilen slik at den ikke gjentas. Hendelsen viser nødvendigheten av god opplæring og kompetanse når ny teknologi tas i bruk. Både kommuner og statlige virksomheter har ansvar for egen kompetanseutvikling. Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet har for eksempel laget en veileder og et KI-kurs for alle departementsansatte. Vi vet at det er et stort behov for økt veiledning og kompetanse på KI offentlig sektor. Derfor vil regjeringen i samarbeid med KS lage en strategi for digital omstilling i offentlig sektor der kompetanse er et sentralt tema.
Nylig la regjeringen fram et forslag til ny forvaltningslov som legger til rette for forsvarlig teknologisk utvikling og digitalisering i den offentlige saksbehandlingen. Før sommeren vil jeg sende på høring et forslag til ny KI-lov. Lovforslaget gjennomfører EUs forordning om kunstig intelligens i norsk rett, og er viktig tiltak for at KI-systemer skal være etiske og trygge å bruke. Vi er i gang med å etableringen av en nasjonal tilsynsordning for de nye KI-reglene, som vil inkludere både kontroll og veiledning. Ordningen skal være på plass samtidig som ny KI-lov trer i kraft, sensommeren 2026. For å øke innovasjonstakten og styrke veiledningen på KI i offentlig og privat sektor, oppretter regjeringen KI Norge, en nasjonal arena for innovativ og ansvarlig KI. KI Norge skal være tilknyttet Digitaliseringsdirektoratet som fra før forvalter den nasjonale veilederen for ansvarlig bruk og utvikling av kunstig intelligens. En ekspertgruppe, som jeg har satt ned, lager en veileder for trygg bruk av KI-assistenter. Den vil være tilgjengelig i juni og er ment for både offentlige og private virksomheter.
Samlet vil disse tiltakene bidra til etisk og trygg bruk av ny teknologi i offentlig sektor, og bidra til økt kompetanse og bevissthet om når KI er et nyttig verktøy og når det ikke er det. Vi må fremme innovasjon med KI samtidig som vi opprettholder tilliten til demokratiske prosesser og offentlige tjenester. Tillit er vår viktigste ressurs, også når vi digitaliserer offentlig sektor.