Tobias Drevland Lund (R): Når regner statsråden med å legge frem forslaget til ny husleielov for behandling i Stortinget, og vil det skje i tide til å kunne behandle forslaget før stortingsvalget, i tråd med hva stortingsflertallet har bedt om?
Begrunnelse
For Rødt er det svært viktig å få behandlet ny husleielov før valget. Stortingsflertallet har en historisk mulighet til å bedre forholdene for alle som leier. Antallet øker, og det angår nå mer enn 1 million. Enslige forsørgere, aleneboere og innvandrere er overrepresentert. Folk med dårlig råd er kraftig overrepresentert. I februar i år påpekte SSB:
«Det er en klar sammenheng mellom inntekt og boligeierskap. Blant den fjerdedelen av husholdningene med lavest inntekt leier 53,2 prosent, mens 6,5 prosent av husholdningene med høyest inntekt leier.»
På en rekke områder kan ny husleielov bedre for leietakere. Ikke minst er fortrinnsrett til ny kontrakt viktig for å gi bedre forutsigbarhet for leietakere både med og uten barn. For mange leietakere er det svært viktig at retten til å si opp leiekontrakter utvetydig slås fast. Bare for å nevne noe. Den eksisterende loven ble til i en annen tid, og den er overmoden for fornyelse. Flere tiår med deregulert leiemarked har vist oss at det er riktig og nødvendig å styrke leietakernes rettigheter.
Stortinget har tre ganger denne stortingsperioden anmodet Regjeringen om å legge frem ny husleielov i tide for behandling i Stortinget før periodens utløp.
1. desember 2022 vedtok Ap, Sp, SV, Rødt, Venstre, MDG, KrF og Pasientfokus følgende anmodningsforslag:
«Stortinget ber regjeringen sette ned et Husleielovutvalg som går gjennom Husleieloven for å vurdere hvordan den kan styrke leietagernes rettigheter, sikre grunnleggende botrygghet og at loven samsvarer bedre med dagens situasjon på leiemarkedet. Utvalget settes ned våren 2023, og en ny lov skal behandles i inneværende stortingsperiode.»
I forliket om revidert nasjonalbudsjett 17. juni 2024 mellom flertallspartiene Ap, Sp og SV kom det en ny anmodning om dette.
I en flertallsmerknad i Kommunal- og forvaltningskomiteen i Innst. 16 S (2024–2025) fra Ap, Sp, SV og Rødt heter det:
«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til omtalen av vedtak 88 (2022–2023) i Meld. St. 4 (2024–2025), hvor regjeringen ikke legger opp til at en ny lov skal behandles i inneværende stortingsperiode, slik anmodningsvedtaket krever. Flertallet forutsetter at en ny lov behandles i inneværende periode.»