Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1778 (2024-2025)
Innlevert: 28.03.2025
Sendt: 28.03.2025
Besvart: 02.04.2025 av kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Når regner statsråden med å legge frem forslaget til ny husleielov for behandling i Stortinget, og vil det skje i tide til å kunne behandle forslaget før stortingsvalget, i tråd med hva stortingsflertallet har bedt om?

Begrunnelse

For Rødt er det svært viktig å få behandlet ny husleielov før valget. Stortingsflertallet har en historisk mulighet til å bedre forholdene for alle som leier. Antallet øker, og det angår nå mer enn 1 million. Enslige forsørgere, aleneboere og innvandrere er overrepresentert. Folk med dårlig råd er kraftig overrepresentert. I februar i år påpekte SSB:

«Det er en klar sammenheng mellom inntekt og boligeierskap. Blant den fjerdedelen av husholdningene med lavest inntekt leier 53,2 prosent, mens 6,5 prosent av husholdningene med høyest inntekt leier.»

På en rekke områder kan ny husleielov bedre for leietakere. Ikke minst er fortrinnsrett til ny kontrakt viktig for å gi bedre forutsigbarhet for leietakere både med og uten barn. For mange leietakere er det svært viktig at retten til å si opp leiekontrakter utvetydig slås fast. Bare for å nevne noe. Den eksisterende loven ble til i en annen tid, og den er overmoden for fornyelse. Flere tiår med deregulert leiemarked har vist oss at det er riktig og nødvendig å styrke leietakernes rettigheter.
Stortinget har tre ganger denne stortingsperioden anmodet Regjeringen om å legge frem ny husleielov i tide for behandling i Stortinget før periodens utløp.
1. desember 2022 vedtok Ap, Sp, SV, Rødt, Venstre, MDG, KrF og Pasientfokus følgende anmodningsforslag:

«Stortinget ber regjeringen sette ned et Husleielovutvalg som går gjennom Husleieloven for å vurdere hvordan den kan styrke leietagernes rettigheter, sikre grunnleggende botrygghet og at loven samsvarer bedre med dagens situasjon på leiemarkedet. Utvalget settes ned våren 2023, og en ny lov skal behandles i inneværende stortingsperiode.»

I forliket om revidert nasjonalbudsjett 17. juni 2024 mellom flertallspartiene Ap, Sp og SV kom det en ny anmodning om dette.
I en flertallsmerknad i Kommunal- og forvaltningskomiteen i Innst. 16 S (2024–2025) fra Ap, Sp, SV og Rødt heter det:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til omtalen av vedtak 88 (2022–2023) i Meld. St. 4 (2024–2025), hvor regjeringen ikke legger opp til at en ny lov skal behandles i inneværende stortingsperiode, slik anmodningsvedtaket krever. Flertallet forutsetter at en ny lov behandles i inneværende periode.»

Kjersti Stenseng (A)

Svar

Kjersti Stenseng: Husleieloven spiller en viktig rolle for husholdningenes botrygghet og forutsigbarhet på leiemarkedet. Regjeringen har sagt tydelig at vi ønsker å fornye loven. Vi skal gjøre endringer som bedrer leiernes botrygghet. Vårt arbeid med et helhetlig lovforslag har høy prioritert, men vi vil dessverre ikke rekke å legge frem et forslag i inneværende stortingsperiode.
Husleielovuvalget har levert en grundig utredning som gir oss et godt grunnlag for å fornye husleieloven. Utredningen viser også tydelig at det er delte meninger i utvalget om hvor mye det er mulig å øke leieres rettigheter uten at det går på bekostning av insentivene til å leie ut, og dermed størrelsen på tilbudet av leieboliger. Dette kommer til uttrykk gjennom mange dissenser i utvalgets forslag. Også innspillene vi fikk i høringen, viser at det er svært delte meninger om utvalgets forslag.
Vi jobber nå med en lovproposisjon til Stortinget hvor vi ser helhetlig på forslaget fra utvalget. I dette arbeidet må vi finne den rette balansen mellom rettigheter og plikter til både leiere og utleiere. Både de som leier og de som leier ut, skal oppleve at loven legger til rette for trygghet og forutsigbarhet på kort og lang sikt. Loven skal ivareta både dem med et akutt og kortvarig boligbehov og dem som bor til leie hele livet. Som utvalget selv skriver, skal loven stå seg over lang tid og sette rammer som fungerer i tider med høy etterspørsel etter leieboliger, men også i tider der tilbudet overgår etterspørselen og leieprisveksten er lav.
Som utvalget skriver, kan loven ikke alene sikre botrygghet for dem som leier bolig. Regjeringen jobber på flere fronter for å bedre situasjonen i leiemarkedet. Vi ønsker å få fart på boligbyggingen igjen. Dette vil også kunne dempe prisene i leiemarkedet etter hvert.
Husbankens låneramme er rekordhøy og bostøtten er styrket flere ganger, både i 2024 og 2025. Vi gir også mer i tilskudd til studentboliger, noe som vil styrke leietilbudet.